Der er mange fordele forbundet med brugen af fjernvarme som varmekilde. Det er nemt at vedligeholde, og er billigt i drift. Dog koster en fjernvarme installation en relativt stor sum penge. Du skal derfor gøre op med dig selv, om du mener, at det er pengene værd.
Hvad er fjernvarme?
Fjernvarme bliver produceret på et kraftværk, og drives af en opvarmet væske på omtrent 60 grader. Fra kraftværket bliver den varme væske sendt ud til kunderne, som består af husstande og øvrige ejendomme i hele landet.
Når det varme vand har varmet husstanden op, bliver det sendt retur til værket, hvor det igen bliver varmt op. Når det er blevet varmet op på ny, bliver det sendt ud til kunderne igen. Derfor er det en varmekilde, der formår at genbruge væsken.
Desuden er der tale om en grøn varmekilde, da der er cirka to tredjedele af opvarmningen, der foregår via grøn energi. Resten bliver opvarmet ved hjælp af fossile brændsler. Sammen med en varmepumpe, er det den mindst forurenende opvarmningskilde.
Hvad koster det at få installeret fjernvarme?
Det er naturligvis svært at give et konkret svar på, hvad det koster at få installeret et fjernvarmeanlæg. Du kan dog forvente, at prisen lyder på mellem 45.000 og 60.000 kr. Denne pris omfatter desuden også trækning af rør.
Hvis du skal have installeret et fjernvarmeanlæg, er det en god idé at få et tilbud på en opgave fra flere firmaer. Dermed er du sikker på, at du ikke kommer til at betale overpris for arbejdet. Det er der nemlig ikke nogen grund til at gøre.
Hvem kan stå for en fjernvarmeinstallation?
Det er ikke alle, der må installere fjernvarme i din bolig. Faktisk er der kun ganske få, der må dette. Når du skal have et sådant anlæg installeret, er det nemlig et krav, at det er en VVS-montør, der står for det. Sådant arbejde kræver nemlig, at man er autoriseret til det.
Grunden til, at der stilles krav om dette er, at det er meget vigtigt, at fjernvarmen bliver installeret på korrekt vis. Bliver det ikke installeret og tilkoblet korrekt, kan det ende med at have store konsekvenser, som kan koste rigtig mange penge at udbedre.
Hvad kræver det at få et fjernvarmeanlæg?
Ikke alle er så heldige, at de har mulighed for at få fjernvarme. Mange har det dog i forvejen, da omtrent to tredjedele af alle danskere enten har det som varmekilde, eller har mulighed for at få det.
Om du også har mulighed for at få fjernevarme, afhænger af, om din matrikel er placeret i et område, hvor der er fjernvarmerør i jorden. Hvis der ikke er disse rør i jorden i dit område, har du ikke mulighed for at få fjernvarme.
Bor du i et område, hvor der endnu ikke er mulighed for at få fjernvarme, kan du med fordel vælge at forhøre dig hos fjernvarmeselskabet i dit lokalområde. De vil nemlig kunne informere dig om, hvorvidt der er planer om at lægge fjernvarmerør i jorden ved din matrikel.