Stoppet afløb

Få tilbud på VVS opgave

tickHar tid til din opgave

tickDækker din by

tick24 timers døgnsupport

tickHjælp til både private og erhverv

Få et VVS-tilbud phone 42 90 73 35

Stoppede eller langsomme afløb er et problem, som alle kender til. Den direkte og pludselige oversvømmelse er heldigvis ikke noget, vi kommer ud for særlig tit i forbindelse med vores vandførende installationer.

Men en almindelig tilstoppelse i et afløb kan også begynde i det små. Vi opdager det måske ved, at vandet løber lidt langsommere ud af vasken, eller at vandet stiger omkring fødderne i bruseren. Dårlig lugt fra afløbet er også et typisk tegn på, at noget er stoppet til.

Her på vvs-oversigt.dk kan du læse om, hvad du kan gøre, hvis et afløb stopper til i dit hjem, under vasken eller på badeværelset. Og du kan nemt og enkelt finde professionelle VVS’ere i hele landet, der kan rådgive dig eller hjælpe med problemet.

Godt at vide om stoppede afløb

Tilstoppede afløb er ofte meget ulækre. Og en installation, som ikke kan komme af med det vand, den bruger, er ikke til nogen gavn i husstanden. Til gengæld er det et problem, som vi tit har gode chancer for at løse selv.

Det bedste, du kan gøre, er at forebygge. Det er meget ofte de ting, som et afløb bliver udsat for i den daglige brug, der gør at det kan stoppe til. Her er nogle helt generelle forholdsregler:

  • Toilet: Skyl kun det ud, toilettet er beregnet til. Undgå f.eks. hår, bind eller alt for meget toiletpapir.
  • Køkkenvask: Undgå så vidt muligt at fedt og sæberester kommer i afløbet. Tør evt. brugt service af med køkkenrulle inden opvask.
  • Vask på badeværelset: Vær opmærksom på det, der kan drysse ned i vasken, f.eks. små hår eller negleafklip. Prøv at fjerne det, inden det når vaskens rist. For megen sæbe kan også virke tilstoppende.
  • Bruseren eller badet: Hår og sæberester er typiske problememner i forbindelse med stoppede afløb, men kan være svære at undgå.
  • Ved små tilstoppelser eller som forebyggelse: Tilfør evt. kogende vand. Det er fedtopløsende og bakteriedræbende. Brug evt. en svupper til at løsne proppen i afløbet.

Hvad betyder vandlåsen for mit afløb?

Stort set alle afløb har det, der hedder en vandlås. På en håndvask sidder vandlåsen typisk lige under selve vasken, og i brusenichen sidder den lige nede under risten.

Det kan måske virke kompliceret, men en vandlås er i virkeligheden en meget enkel mekanisme. Den fungerer som en del af afløbet, der er formet og bøjet sådan, at der bliver fanget en smule vand i røret. Deraf navnet.

Det indespærrede vand, som ikke kan løbe ud, sørger for, at der ikke kan slippe lugte fra kloakken tilbage gennem rørene. Den buede form gør til gengæld, at ting, som skylles ud med vandet, nemt kommer til at sætte sig fast.

I forbindelse med stoppede afløb er vandlåsen næsten altid et element, der skal tages i betragtning. Men alle vandlåse er ikke ens. Udformningen afhænger typisk af, hvilken installation de er forbundet til, og hvor de er placeret.

Hvad er forskellen på en S-lås og en P-lås?

Hvis du har en håndvask eller et toilet, som er monteret direkte på væggen og hvor du ikke kan se en forbindelse til gulvet, så vil der ofte være en P-lås i afløbet. Den kaldes en P-lås, fordi den i formen ligner et P, der ligger ned, og hvor buen i bogstavet peger nedad. Det nederste af buen er det sted, hvor vandlåsen ligger.

S-låsen ligner til gengæld et S. Ikke overraskende. Og ligesom med P-låsen er det i bogstavformens bue, at selve den lille vandmængde ligger. Afhængigt af hvordan dit toilet er udformet, kan S-låsen være mere eller mindre skjult bag toilettets glatte yderside. Men mekanismen er akkurat den samme som i alle andre vandlåse.

Mit afløb på badeværelset er stoppet – hvad kan jeg gøre?

Hvis vandet ikke vil løbe ud i dit bad eller i din håndvask, er det heldigvis en situation, som du selv kan gøre meget ved.

Fremgangsmåden kan selvfølgelig afhænge af, hvor dit afløb sidder og hvordan det er udformet. Men her er nogle typiske og enkle trin, som vil være nyttige at følge ved en tilstoppelse:

  • Prøv at hælde et par liter kogende vand gennem afløbet – hvis det ikke er totalt stoppet. En kedelfuld eller to vil ofte være nok.
  • Som noget af det første kan du også bruge en svupper. Det kan være lidt møjsommeligt, men også effektivt. Trykket kan skubbe proppen løs og sikre gennemstrømningen i afløbet igen.
  • Hvis hverken det kogende vand eller svupperen virker, kan du overveje at rense vandlåsen. Når du har frigjort vandlåsen, kan du fjerne den ofte meget fedtede klump, der spærrer for gennemløbet.
  • Vandlås i bruser: Løsn bruserens rist og frigør vandlåsen, som sidder lige ovenover selve afløbet. Det er forskelligt, hvordan vandlåsen er monteret. I nogle tilfælde kan du også fjerne det værste af proppen med hænderne uden at afmontere selve vandlåsen.
  • Vandlås i vask: Hvis du kan se, hvor vandlåsen sidder på din vask, kan du prøve at skrue den af. Vær forberedt på, at der kan sprøjte en del vand ud på gulvet. Ofte sidder vandlåsen fast med to såkaldte omløberringe, som er relativt nemme at skrue af. I hvert fald på nyere vaske.
  • Vær varsom med at bruge stærke kemiske rengøringsmidler. Mange VVS’ere fraråder det, da midlerne er stærkt ætsende og kan skade den vandførende installation.
  • Er problemet uoverskueligt, eller du i tvivl om, hvordan du skal tilgå vandlåsen og afløbets andre dele, så bør du skaffe professionel hjælp eller vejledning. Kontakt en VVS’er eller studer en vejledning grundigt.

Mange virksomheder, der arbejder med VVS eller sælger installationer til badeværelset, har skrevet tekster med gode råd på deres hjemmeside. Konsulter en fagmand let og hurtigt via vvs-oversigt.dk.

Kloak eller VVS?

En tvivl, som er ret typisk i forbindelse med afløb, er, om det drejer sig om kloakken eller hjemmets andre installationer. Om du skal have hjælp af en VVS’er eller en kloakmester kan være svært at afgøre.

En prop i vandlåsen på en vask – det er en helt typisk sag for en VVS’er, hvis du ikke har kunnet løse problemet selv. Men der kan også være tvivlstilfælde. For eksempel hvis tilstoppelsen sidder så langt inde i rørene, at den ikke kan nås med normale midler.

I virkeligheden kommer det an på, hvilke afløb eller rør, der er tale om, og hvor de sidder. Som et udgangspunkt kan man vurdere om røret sidder over eller under det nederste færdige gulv.

Hvis problemet er over det niveau, kan det kræve hjælp fra en autoriseret VVS’er. Hvis det derimod findes under det gulvniveau, så kan det kræver en autoriseret kloakmester. Du bør altid undersøge hvilken autoriseret håndværker, du skal have hjælp fra.

Få professionel hjælp via vvs-oversigt.dk

Hos vvs-oversigt.dk hjælper vi dig med at få indsigt i alt det, der vedrører afløbene i hjemmet. Via vores praktiske links her på siden kan du indhente flere uforpligtende tilbud fra håndværkere i den del af landet, hvor du bor.

Selvom du vælger ikke at købe professionel assistance, kan det være en god hjælp at tale med en fagmand om problemet. Læs mere på siden, og kontakt os hvis du har spørgsmål til dit stoppede afløb.

Hvad koster et stoppet afløb?

I de fleste tilfælde er det ikke dyrt at få renset et afløb. Det er gældende, uanset om der er tale om stoppet afløb bad, en stoppet vask på badeværelset eller en stoppet køkkenvask. Det skyldes, at du ofte kan klare det på egen hånd, uden involvering af andre.

Derfor koster det dig kun den tid (og det ubehag), det tager at rense vandlåsen. Er det ikke vandlåsen, men derimod selve afløbet, er der andre mulige løsninger. Du kan f.eks. købe et rensebånd, som du kan forsøge at bruge til at rense med, hvis afløbet er stoppet efter vandlåsen.

Er det ikke nok, er du sandsynligvis nødt til at betale for VVS afløb. Det er dog ikke muligt at give et konkret svar på, hvad det koster at få hjælp til vvs stoppet afløb. I de fleste tilfælde er det dog slet ikke en VVS’er, der vil være den rette at kontakte i et sådant tilfælde.

Derimod vil det være en bedre idé at tilkalde en slamsuger. Det gør det nemlig muligt at spule kloakrørene igennem med højtryk. Når det sker, så vil eventuelle fedtpropper og andre årsager til stoppede afløb løsnes og forsvinde.

Hvad koster en slamsuger?

Hvis du skal have besøg af en slamsuger, skal du forvente, at det vil stå dig i et sted mellem 1.000 og 1.500 kr. Det kan dog også vise sig at blive dyrere. Prisen er som regel afhængig af, hvornår på døgnet eller ugen, du skal have hjælp. Natte- og weekendtakst er nemlig oftest dobbelt op.

Er det ikke nok med et besøg af en slamsuger, kan det blive en dyr affære. Her vil næste skridt som regel være en tv-inspektion, hvilket koster omtrent 1.750 kr. I de fleste tilfælde vil der blive afregnet på timebasis i forbindelse med en opgave som denne.

Hvis tv-inspektionen afslører, at der er opstået skader fra rødder, rotter e.l., skal der graves op. Det kan ende med at blive dyrt, og den endelige regning løber som regel op i titusinder af kroner. Heldigvis er det sjældent, at man når dertil, hvor dette er en nødvendighed.

I langt de fleste tilfælde er der blot tale om en vandlås, der skal renses. Det er ofte klaret på 10 minutter og koster dig intet. Derfor er der sjældent grund til at være bekymret, hvis du oplever, at dit afløb er stoppet.