Vandlås gulvafløb

Få tilbud på VVS opgave

tickHar tid til din opgave

tickDækker din by

tick24 timers døgnsupport

tickHjælp til både private og erhverv

Få et VVS-tilbud phone 42 90 73 35

Foruden vandhanen eller toilettet er afløbet den VVS-installation, som vi oftest kommer i berøring med. Direkte eller indirekte. Til trods for det, tænker vi som regel først over det, når uheldet i en eller anden forstand er ude.

Og når der er problemer med afløbet, kommer vi sjældent udenom vandlåsen. Når der ikke lugter af kloak omkring vores gulvafløb i gulvet – så er det fordi, vandlåsen gør sit job.

Så længe vi har haft moderne kloakering, har der været vandlåse. Det er et helt enkelt princip, som sørger for, at vandet selv lukker for luften – og lugten fra kloakken, der strømmer neden under afløbet.

Lugter dit afløb? Eller trækker vandet for langsomt ud? Måske du skal have en ny og bedre model til din vandlås i gulvafløb. Det kan være en sag for din lokale professionelle VVS-mand. Med vvs-oversigt.dk kan du hurtigt og nemt finde fagmanden, der er tættest på dig. Få en uforpligtende snak eller et gratis tilbud.

Inden det kommer så vidt, er der en masse, du selv kan gøre. Meget af det handler om at finde den nødvendige information. Hvor er problemet? Kan der være forskellige årsager? I det følgende kan du læse mere om de forskellige typer af gulvafløb med vandlås – og om, hvad du kan gøre for at forebygge – og løse problemerne.

Hvad er en vandlås?

På engelsk kaldes vandlåsen en ”water trap”, altså en vandfælde. Og i den betegnelse er der faktisk en god forklaring på, hvordan det virker. Når du bruger vandet i hanen, i bruseren eller i toilettet, så løber der vand ned mod – og igennem afløbet. Men først skal det passere vandlåsen.

Vandlåsen er formet sådan, at en lille del af det gennemstrømmende vand fanges i dens bue- eller skålform. Det ”fangede” – eller ”fastlåste” vand ligger som en lille vandprop, og lukker for luftgennemstrømningen i afløbet. Når luften ikke kan slippe op fra kloakken, så kan lugten det heller ikke.

Hver gang, du bruger den vandførende installation, bliver vandet skiftet ud. Så det er heldigvis ikke det samme vand, der ligger i vandlåsen hele tiden.

Hvad kendetegner en vandlås til gulvafløb?

Overordnet er der to typer af vandlåse, som bruges i de typiske installationer. På grund deres form kaldes de henholdsvis for en S-lås og en P-lås. Det er ofte disse, du finder, når du er på udkig efter en gulvafløb vandlås eller en væg vandlås.

Når afløbet er monteret i væggen, og altså peger vandret bagud, bruger man en P-lås. I nyere badeværelsesinstallationer bliver den løsning stadig mere udbredt. Vandet i vandlåsen fanges i buen i den liggende p-form.

I vandlås til gulvafløb vil der oftest være tale om en S-lås. Afløbet under risten i bruseren er måske det første, man tænker på, når der bliver sagt gulvafløb. Den ses jo tydeligt i fliserne i gulvet. Men der kan være gulvafløb i alle husets installationer. Hvis du kan følge afløbsrøret til et punkt i gulvet, så er der tale om et gulvafløb.

Den ydre udformning af vandlåsene varierer noget, alt efter hvilke installationer, de sidder i. Vandlåsen, der sidder på røret under håndvasken ligner en lille skål – og det samme gør den vandlås, man kan tage op under risten i bruseren. I toilettet er vandlåsen typisk indbygget i selve armaturet, og kan være helt skjult.

Kan vandlåsen stoppe til?

Hvis du oplever, at dit afløb er tilstoppet eller lugter dårligt, er det oplagt at undersøge vandlåsen som noget af det første. Der er en lille håndfuld af meget typiske problemer, som næsten alle kommer ud for på et eller andet tidspunkt.

Ligesom vandet fanges i vandlåsen, kan alt det, vi skyller ud med vandet også samle sig i den og sidde fast. Hår og sæberester er meget typiske problem-emner. Det samler sig i ret ulækre klumper, som gør det svært for vandet at løbe i gennem.

Det er ikke nemt helt at undgå. Men du kan komme langt ved at fjerne de uønskede rester, når de fanges af risten, og smide dem i skraldespanden i stedet. Tilsvarende gælder det om, at der kun kommer det i toilettet, som det er beregnet til at skylle ud.

Generelt kan det anbefales at skylle afløbene med et par liter kogende vand med jævne mellemrum. For eksempel en gang om måneden eller hver tredje uge.

Hvis låsen først er stoppet til, kan du tage den ud og rense delene med sæbe, vand og børste. Det kan ofte klares med værktøjer, som de fleste har i husholdningen. En skruetrækker, en svensknøgle og en rørtang for eksempel. Men det afhænger selvfølgelig af, hvordan din installation ser ud. Nogle nye modeller til bruserafløb kan monteres helt uden værktøj. I så fald er det kun risten, der skal skrues af.

Hvad hvis den ikke virker?

Der kan også opstå problemer i forbindelse med selve vandet i låsen. Typisk noget, som du kan opdage, hvis der lugter dårligt omkring afløbet.

Hvis installationen ikke har været brugt i længere tid, og vandet i vandlåsen ikke udskiftes, kan det komme til at lugte en smule muggent eller jordslået. Egentlig stank og kloaklugt kan også skyldes, at vandet fordamper. Det er sjældent en stor vandmængde, der er tale om, og hvis vandspejlet inde i låsen falder blot få millimeter, kan der blive åbnet for luftgennemstrømning fra kloakken.

Denne type af problemer kan du som regel undgå, hvis du sørger for en jævnlig og fyldestgørende vandtilførsel. Hvis du eksempelvis har et ekstra toilet, som sjældent bliver brugt, kan du skylle grundigt ud med et par ugers mellemrum.

Findes der andre vandlåse til gulvafløb?

Markedet for vandlåse er større end man skulle tro. Hvis du for eksempel begynder søgningen efter en ny vandlås til et gulvafløb på badeværelset, vil du hurtigt opdage, at der er mange flere betegnelser og produktnavne end bare vandlås og S-lås.

Selvrensende vandlåse

Et udtryk, du helt sikkert vil støde på, er ”selvrensende”. Selvrensende vandlåse er ikke én ting, men flere forskellige. Fælles for dem er, at de forsøger at løse – eller omgå de typiske rengøringsproblemer, der er forbundet med vandlåse.

Nogle selvrensende vandlåse kan dårligt kaldes vandlåse i traditionel forstand, for de tilbageholder ikke det gennemstrømmende vand. De har derimod nogle membraner, som lader vandet passere, og derefter lukker til, så kloaklugten ikke slipper ud. Andre skaber cirkulation i vandet for at forhindre, at for eksempel sæberester sætter sig fast i låsen.

Hvis du overvejer at anskaffe en selvrensende vandlås, bør du sikre dig, at den er beregnet til – og kan monteres i netop det afløb, hvor du vil bruge den. Den kan for eksempel være konstrueret til et vandret vægafløb – og så er den jo ikke til nogen gavn i gulvafløbet derhjemme.

Linjevandlåse

En anden type, der også sælges en del af, er de såkaldte linjevandlåse. Som navnet indikerer, er den mere lige i formen end de traditionelle låse. Den er omtrent udformet som en flad og aflang skål. Ligesom P-låsen eller S-låsen installeres en linjevandlås mellem risten og afløbet. Linjevandlåse sælges også som selvrensende vandlåse.

Hvad koster en vandlås?

Vandlåse er som reservedele betragtet relativt billige. Det er trods alt sjældent, at vi har behov for at købe en helt ny.

En simpel vandlås til gulvafløbet under køkkenvasken, som typisk er af plast, kan normalt fås for under 100 kr. Skal du have en ny og mere avanceret model, vil du typisk skulle af med et par hundrede kroner mere. Selvrensende linjevandlåse sælges ofte til en pris mellem 300 – og 400 kr.

Kan jeg selv skifte vandlåsen ud?

De fleste vandlåse kan og må du selv skifte ud. Hvis du skal rense en vandlås, vil du typisk også skulle tage den ud eller skille den fra afløbsrøret.

Det, du skal være opmærksom på i forhold til VVS-arbejde omkring afløbet, er, at du ikke må ændre på selve afløbsrørene i boligen. De rør, der fører direkte ned i kloakken. Du må eksempelvis ikke selv indsætte et nyt gulvafløb. Hverken til en vask, bruser eller nogen anden installation. Det er arbejde, som kun en autoriseret VVS’er må udføre.

Man kan forestille sig et gulvafløb i bruseren, hvor der sidder en vandlås lige neden under risten. Hvis du eksempelvis vil udskifte den eksisterende vandlås med en nyere model, så er det noget, du sagtens selv kan gøre.

En typisk vandlås, der er monteret lige under håndvasken, kan du også selv rense eller udskifte. Det kan være ret forskelligt, hvor nemt eller besværligt, det er. Men du vil hurtigt kunne finde grundige vejledninger, hvor processen er godt forklaret.

VVS-firmaer og forhandlere er også gode til at gøre oplysende videoer tilgængelige på nettet. Ofte kan du finde en vejledning for lige præcis det produkt, du overvejer at købe. Det er altså ikke umuligt selv at varetage en montering af vandlås i gulvafløb, men det kan også være en fordel at få hjælp, hvis det er første gang – eller, selvfølgelig, hvis det skal monteres helt fra bunden.

Løsningen er aldrig langt væk

Problemer med afløb og vandrør kan skyldes mange ting. I forhold til forebyggelse og opsporing af problemerne er der som regel meget, du selv kan gøre. Men det kan det også være svært at få overblik over. Vvs-oversigt.dk er et godt sted at starte. Her er information og gode råd om alle de typiske VVS-installationer i hjemmet.

Og så er du allerede på den rette side, når – og hvis du skal have fat i fagmanden. Ved hjælp af de praktiske links kan du hurtigt bringe dig selv i kontakt med en autoriseret VVS’er i lokalområdet, og indhente et uforpligtende tilbud. På den måde er den professionelle hjælp og vejledning aldrig langt væk.