El gulvvarme

Få tilbud på VVS opgave

tickHar tid til din opgave

tickDækker din by

tick24 timers døgnsupport

tickHjælp til både private og erhverv

Få et VVS-tilbud phone 42 90 73 35

El gulvvarme – også kendt som elektrisk gulvvarme – er en af de nemmere løsninger, når man gerne vil have gulvvarme i sin bolig. Man køber det som et net af en masse forskellige elektriske tråde, som opvarmes, når der sendes strøm igennem.

Her i artiklen vil vi gøre dig klogere på el gulvvarme, og blandt andet kigge nærmere på de forskellige typer af gulv, der kan installeres el gulvvarme i, hvad det koster, hvordan man vælger den rette termostat og meget mere.

Hvis du allerede nu er klar over, at du gerne vil have gulvvarme i boligen, anbefaler vi, at du indhenter gratis og uforpligtende tilbud fra en fagkyndig, som kan hjælpe med rådgivning, indkøb af materialer og naturligvis også installation af elektrisk gulvvarme.

Lovgivning omkring el gulvvarme

Især rådgivningen kan være rigtig god at investere i, da der gælder nogle lidt komplekse regler vedrørende el gulvvarme i Danmark. Det gælder nemlig, at det som udgangspunkt ikke er lovligt, at den primære opvarmningskilde i en bolig er drevet af el, hvis der er mulighed for, at boligen kan forsynes med enten gas eller fjernvarme.

Det er dog ikke en regel helt uden undtagelser. Det gælder nemlig, at elvarme kan være lovligt i følgende tilfælde:

  • Hvis der var elvarme i bolig forud for de nye regler, der trådte i kraft i 1994.
  • Hvis der er tale om et sommerhus, fritidshus eller lignende.
  • Hvis der er tale om en begrænset mængde af elvarme i et badeværelsesgulv.
  • Hvis der er tale om en tilbygning, hvor der ikke skal etableres et nyt opvarmningssystem.
  • Hvis der er tale om en supplerende varmekilde til lokaler, der ikke benyttes så ofte.

Hvis du synes, at det kan virke forvirrende, er du ikke den eneste. Vi kan derfor kun anbefale, at du tager fat i en fagkyndig, der kan assistere.

Typer af elektrisk gulvvarme

Der er flere forskellige typer af elektrisk gulvvarme – både i forhold til, hvor det installeres, og hvordan det installeres. Lad os starte bagfra og tale om de forskellige installationsmuligheder.

Man kan enten støbe de elektriske tråde ind i eksempelvis et betongulv, eller man kan lægge gulvvarmen under en hård gulvbelægning. Nedenfor vil vi gennemgå nogle af de forskellige typer af gulvbelægning, der fungerer ekstra godt, når det kommer til elektrisk gulvvarme.

El gulvvarme under trægulv

El gulvvarme under trægulv er en oplagt løsning, hvis du gerne vil have god, stabil og miljøvenlig varme i hele huset. Kombineret med den i forvejen behagelige og lune fornemmelse, det giver at gå på et lækkert trægulv, får du altså et dejligt hjem at være i.

Uanset om der så er tale om en fritidsbolig, et kolonihavehus eller andet med trægulv, er el gulvvarme til trægulv et rigtig fint valg, som i øvrigt også kan sikre, at du ikke behøver at gøre plads til radiatorer eller andre varmeenheder.

El gulvvarme under fliser

El gulvvarme under fliser er også et populært valg, og årsagen er simpel; fliser kan godt være en anelse kølige at gå på. Det skyldes simpelthen, at de holder mere på den kølige temperatur, end eksempelvis et trægulv gør.

 

Hvis du føler, at der er lidt fodkoldt, når du går på fliserne i din bolig – det kunne eksempelvis være på dit badeværelse – så kan el gulvvarme være et rigtig godt valg. Det øger komforten gevaldigt, men det kan også gøre en stor forskel for indeklimaet.

El gulvvarme under klinker

Lidt i samme stil som med fliser, kan klinker være lidt kolde at gå på – uanset om det er i køkkenet eller badeværelset. Igen skyldes det, at kulden hænger lidt bedre ved sådan nogle fliser end eksempelvis et trægulv eller et gulvtæppe.

Man kan derfor hurtigt få en fornemmelse af, at der er fodkoldt i boligen, og det kan både være ubehageligt og have konsekvenser for helbredet. Derfor kan el gulvvarme under klinker være et oplagt valg til at øge komforten og forbedre indeklimaet.

Vælg en god termostat til din el gulvvarme

Når du installerer el gulvvarme, skal det naturligvis ikke nødvendigvis køre på samme temperatur hele tiden. De fleste vil gerne have muligheden for at justere på temperaturen løbende, og det kræver en god termostat.

Der er som udgangspunkt flere forskellige muligheder, når man skal vælge en termostat til elektrisk gulvvarme. Man kan enten vælge en helt simpel og gammeldags analog termostat. Fordelen er her, at der ikke er så meget, der kan gå galt, når man bare justerer temperaturen ved at dreje på drejeskiven.

Alternativt kan man vælge en digital termostat til el gulvvarme, som typisk vil have et digitalt display og mulighed for mere præcis indstilling af temperaturen på gulvvarmen i boligen.

Endelig er der også mulighed for at investere i en intelligent termostat, der kan være opkoblet til diverse smart home devices, såsom Amazon Alexa og Google Home. Disse kan typisk gøre det muligt at justere temperaturen via apps eller stemmestyring, og dermed gøre det endnu mere fleksibelt med el gulvvarme.

Hvilken du skal vælge afhænger naturligvis af flere forskellige faktorer. Der er ingen tvivl om, at termostaterne også bliver dyrere, efterhånden som man finder flere funktionaliteter. Samtidig er det også vigtigt at overveje, hvorvidt man har brug for mange funktioner, eller om man sagtens kan nøjes med mindre.

El gulvvarme pris: Hvad koster det?

Når man taler om prisen på el gulvvarme, er der to aspekter; hvad koster det at få installeret, og hvad koster det i drift om året. Det er vigtigt at kende begge af disse, når man skal finde ud af, hvorvidt det er det rette valg til boligen.

Vær gerne ekstra opmærksom på, hvor meget det koster at bruge el gulvvarme, da det er denne udgift, der vil komme igen år efter år – og derfor være størst på sigt. Læs med nedenfor, hvor vi gennemgår de to aspekter af el gulvvarme prisen lidt mere i dybden.

Omkostninger til installation af el gulvvarme

Når man skal have installeret el gulvvarme, skal man regne med to udgifter;

  • Omkostninger til selve gulvvarmen
  • Omkostninger til installation af gulvvarmen

Førstnævnte kan relativt sikkert siges at koste et sted mellem 400 kroner og 600 kroner per kvadratmeter, mens omkostningerne til montering af gulvvarmen kan være lidt sværere at regne på. En tommelfingerregel er mellem 400 kroner og 500 kroner per kvadratmeter, men det afhænger naturligvis meget af forholdene i den enkelte bolig og de timer, der skal lægges af en fagkyndig i forbindelse med installationen.

 

Men regner man med mellem 1.000 kroner og 1.100 kroner per kvadratmeter, er man som regel nogenlunde dækket ind i forhold til de omkostninger, der er forbundet med installationen af el gulvvarme.

Bor man i en bolig på 120 kvadratmeter, vil det svare til et sted mellem 120.000 kroner og 132.000 kroner, hvis man ønsker at få installeret el gulvvarme i hele boligen. Det er naturligvis højt sat, da det kun er i få tilfælde, at man må have el gulvvarme i hele boligen.

Omkostninger til at opvarme bolig med el gulvvarme

Som sagt er omkostninger til at opvarme boligen med el gulvvarme naturligvis også vigtige at medregne. De er dog endnu sværere at fastsætte, da det afhænger af mange faktorer, der blandt andet tæller:

  • Hvor godt isoleret boligen er
  • Prisen for el
  • Hvor høj en temperatur man ønsker
  • Om man køber alt sin strøm, eller noget af det produceres selv
  • Om der er andre opvarmningskilder i boligen

Tal fra Dansk Elgulvvarme lyder dog, at man kan regne med omtrent 100 kr. pr. kvadratmeter om året under forudsætning af, at boligen er godt isoleret, og at der ikke er andre varmekilder i boligen.