Bor du i en bolig med flere etager, og drømmer du om at få gulvvarme på 1. sal? Eller vil du bare gerne vide lidt mere om, hvorvidt det overhovedet kan lade sig gøre? Så er du kommet til det helt rette sted, for det er nemlig lige præcis dét, der er emnet i denne artikel.
VI vil først og fremmest undersøge, om gulvvarme på første sal er en mulighed. Vi kan allerede nu afsløre, at ja, det er det, men det det er ikke nødvendigvis altid en lige nem (eller billig) løsning. Dernæst vil vi komme med nogle gode råd til, hvad du skal være ekstra opmærksom på, samt hvordan du kommer godt og sikkert i mål med installation af gulvvarme på 1. sal.
Afslutningsvis fortæller vi dig, hvordan vi anbefaler, at du finder en håndværker, der kan hjælpe dig. Det skulle gerne kunne spare dig for både nogle penge og nogle bekymringer i det lange løb, så vi håber, at du vil tage vores tips og tricks til dig.
Der er altså rigeligt at tage fat i for både os, der skriver og for dig som læser. Så sæt dig godt til rette, og gør dig klar til forhåbentligt at blive meget klogere på det spændende emne; gulvvarme på 1. sal.
God fornøjelse!
Gulvvarme på 1. sal: Kan det lade sig gøre?
Gulvvarme på 1. sal kan som udgangspunkt virke lidt uoverskueligt at gå i gang med, hvis man tænker på, hvordan gulvvarme oftest bliver etableret; ved at støbe et armeringsgitter med påsatte gulvvarme slanger ind i et betongulv.
Det er næppe en metode, som man giver sig i kast med oppe på boligens førstesal, men det betyder ikke nødvendigvis, at det er umuligt at få gulvvarme oppe i højderne. Her vil man typisk bruge en anden løsning, som man for sin vis også kan bruge nede i stueetagen.
Der er nemlig mulighed for at købe nogle plader eller måtter, som kan lægges ud under gulvet, hvorefter man kan lægge undergulv og efterfølgende trægulv, klinker, fliser eller andet ovenpå. I disse plader eller måtter vil gulvvarmen være indlagt, og det er således en præfabrikeret løsning, der er mere til at gå til end den klassiske metode.
Man skal dog bare også være opmærksom på, at det ikke er den bedste løsning, fordi det tager en del af loftshøjden. Samtidig er der sjældent mulighed for at isolere lige så godt.
God isolering er vigtigt
Og lige netop det med isoleringen er en rigtig vigtig faktor. For hvis ikke der er godt isoleret under gulvvarmen, så risikerer man et ret højt varmetab. Det er naturligvis ikke så sjovt, da man dermed bruger penge på varme, som reelt set ikke kommer en til gode.
Når det så er sagt, så kan man naturligvis sige, at den varme som måtte sive den forkerte vej (det vil sige nedad), vil bevæge sig ned mod underetagen. Det er naturligvis mere positivt end hvis man har et tilsvarende varmetab i stuen, hvor varmen blot forsvinder ud i jorden og byggeelementerne under huset og dermed er til ingen gavn overhovedet.
Men der er ingen tvivl om, at man får det absolut bedste resultat ud af gulvvarme på 1. sal, hvis man sørger for, at der er godt isoleret på undersiden af de plader eller måtter, som man lægger ud. Ideelt set skulle der gerne være 100 millimeter isolering, men hvis der er isoleret i etageadskillelsen, kan man muligvis nøjes med mindre.
Uanset hvad, så kommer det til også at tage noget af loftshøjden, og det er altså noget, som man skal være meget opmærksom på, når man installerer gulvvarme på første sal. Her vil der ofte i forvejen være knap så højt til loftet, og måske er der ovenikøbet skråvægge. Derfor kan gulvets højere placering og dermed den mindre loftshøjde vise sig at blive et problem.
Vær opmærksom på, at det kan blive en dyrere løsning
Som vi allerede tidligere har været inde på, så kan man risikere, at gulvvarme på 1. sal bliver en dyrere løsning sammenlignet med stueetagen. Det skyldes simpelthen, at man ofte kan støde på lidt flere ting, der kan besværliggøre processen, når man laver arbejdet på husets første sal.
Der kan eksempelvis ikke være tilstrækkelig med understøttelse på etageadskillelsen til, at man kan installere gulvvarmen. Det kan også give problemer i forhold til tilslutningen af vandslangerne eller el trådene til de respektive steder. Dertil er der naturligvis også problematikken med loftshøjden, som også kan være svær og meget dyr at rette op på, hvis først man har fået installeret gulvvarmen.
Omvendt kan det også vise sig, at alt er præcis som det skal være med god isolering, masser af loftshøjde og rigeligt med bæreevne, så det bare er at få sat gulvvarmen ind. Det kan stadig være en større investering at skulle købe gulvvarmepladerne, men i det mindste undgår man alle de ekstra omkostninger.
Få rådgivning omkring gulvvarme på 1. sal
Det leder os elegant videre til næste punkt; overvej at få en fagkyndig til at komme og kigge på boligens første sal inde, at I påbegynder projektet. Vedkommende vil sandsynligvis kunne vurdere, hvorvidt det vil give problemer at installere gulvvarme på 1. sal. Du vil også kunne få rådgivning om, hvordan projektet skal gribes an, hvad man skal være ekstra opmærksom på og lignende.
Når du alligevel har fat i en fagkyndig, så er det vores anbefaling, at du også får dem til at udføre arbejdet. Det er naturligvis en større investering, end hvis du gjorde det meste af arbejdet selv, men til gengæld er du mere sikker på, at alt bliver gjort rigtig og efter alle bogens regler.
Gulvvarme involverer som bekendt ofte vand eller el, og det er bare hamrende vigtigt at disse to ting bliver installeret og tilsluttet helt korrekt. Derfor er det også lovpligtigt, at det er en autoriseret installatør, der står for tilslutningerne. Men når nu det kan gå så galt, hvis der er noget, der bliver lavet forkert, så er det vores helt klare anbefaling, at du får nogle professionelle til at stå for hele arbejdet.
Så har du også nogle, som du kan rejse erstatningskrav mod, hvis det mod forventning skulle gå galt under installationen eller tilslutningen, og der sker skader på boligen som følge af disse. Man håber på, at det aldrig ender med at blive aktuelt, men det er en rar sikkerhed at have.
Indhent tilbud fra fagkyndige og spar penge
Selvom det uden tvivl kommer til at koste ekstra at få en virksomhed til at klare arbejdet, så er de ringen grund til, at du går ud og bruger for mange penge. Derfor foreslår vi, at du indhenter tilbud fra et par virksomheder eller tre.
Dermed får de alle lov at byde ind med deres bedste pris på den samme opgave, og du kan herefter vælge og vrage som det passer dig – og dermed få den bedste aftale i hus. Det sker naturligvis på et oplyst grundlag, fordi du jo har tilbuddene, hvor du bør holde øje med pris, hvor hurtigt de kan udføre arbejdet, hvilke ekstra garantier de stiller, om de er flinke at være i dialog med og så videre. Dertil kan det også være en rigtig god idé at kigge på anmeldelser fra tidligere kunder, da de kan være meget sigende.