Gulvvarme styring

Få tilbud på VVS opgave

tickHar tid til din opgave

tickDækker din by

tick24 timers døgnsupport

tickHjælp til både private og erhverv

Få et VVS-tilbud phone 42 90 73 35

Når du installerer gulvvarme i dit hjem, er det naturligvis vigtigt at kunne styre det. Derfor bør du være opmærksom på at vælge en gulvvarme styring af god kvalitet, og som samtidig er nem at benytte. Hvis ikke, at du selv er VVS’er eller på anden måde bevæger dig i branchen, er det dog ganske naturligt, hvis du føler dig en anelse udfordret, når det kommer til valg af gulvvarme styring.

Heldigvis er der flere forskellige muligheder for at blive lidt klogere på, hvad der er op og ned, når det kommer til styring af gulvvarme. Først og fremmest kan du læse videre her på siden, hvor vi kigger lidt nærmere på gulvvarme styring og gulvvarme plader.

Dertil kan du også få gratis og uforpligtende tilbud på VVS-arbejde – herunder installation af gulvvarme. Det er under alle omstændigheder nødvendigt at få fat i en fagmand, da det kræver en VVS’er at få tilsluttet gulvvarmesystemet til fjern- eller centralvarmen. En sådan VVS’er vil også kunne rådgive omkring valg af styring til din gulvvarme, og dermed kan du få hjælp til valget den vej igennem.

Hvad er gulvvarme styring?

Inden, at vi kommer for godt i gang med denne artikel, vil vi først sikre os, at du er klar over, hvad vi taler om, når vi taler om gulvvarme styring. Som du måske kan gennemskue, omhandler det i bund og grund styring af gulvvarme.

Så når man taler om de her systemer og enheder til styring af gulvvarme, så er det altså de enheder, der styrer temperaturen på din gulvvarme. Det kan ses lidt som en termostat på din radiator. Der er naturligvis lidt mere i det end bare det, men det er essensen.

Nogle systemer er mere brugervenlige end andre, og typisk vil det være de samme systemer, der er dyrere og mere komplicerede at installere.

Intelligent styring af gulvvarme kan være et oplagt valg

I takt med, at Smart Home-teknologien er på fremmarch, er der flere og flere muligheder for at installere såkaldt intelligent styring af gulvvarme. Her har man droppet de traditionelle termostater, og i stedet udskiftet dem med smarte og opkoblede udgaver, der blandt andet kan forbinde til Google Home, Amazon Alexa og en app til din telefon og tablet.

Dermed får du reelt set muligheden for at styre gulvvarmen ved hjælpe af stemmen eller ved at åbne app’en op på din telefon. Det fungerer på mange måder ligesom Philips Hue og andre lignende systemer, og det er super smart.

Vi har blandt andet set intelligent styring af gulvvarme fra Uponor, Danfoss og andre kendte virksomheder i branchen for termostater og lignende.

Analog eller digital rumtermostat?

Når du skal være gulvvarme styring, skal du tage stilling til, hvorvidt din rumtermostat skal være analog eller digital. Vælger du den intelligente styring af gulvvarme, som beskrevet ovenfor, er der naturligvis tale om en digital rumtermostat. Men det er ikke ensbetydende med, at en digital termostat skal være intelligent.

Vil du gerne spare lidt penge uden at gå på kompromis med nogle af de smarte funktioner, som en digital termostat kan tilbyde, så er det fortsat en mulighed. Vi anbefaler generelt, at det er den vej man går, fordi man her kan få nogle bedre løsninger, som man typisk vil være gladere for i hverdagen med gulvvarme.

Alternativet er naturligvis at købe en analog rumtermostat til styring af gulvvarme. Her vil det som regel blot være en simpel drejeskive, som man kan justere på. De kan virke helt fint, og er typisk også billigere end deres digitale modparter. Skal der derfor spares rigtig mange penge på installationen af gulvvarme, er det nok det bedste valg.

Man skal dog være opmærksom på de funktioner og den komfort, som man giver kald på, hvis man vælger analog frem for digital.

Husk at vælge en styreenhed med nok kredse

Når man skal vælge en styreenhed til sin gulvvarme, er der nogle forskellige ting, som man skal være opmærksom på. En af disse er, at man naturligvis skal vælge en enhed, der kan håndtere et tilstrækkeligt antal af kredse.

Nogle styreenheder kan håndtere 1 kreds, andre 2 kredse og så videre helt op mod 10+ kredse. Det er derfor et ret vigtigt område at være opmærksom på, så man ikke risikerer at få købt en enhed med utilstrækkelig kapacitet.

Hvis du er i tvivl om, hvor mange kredse din styreenhed skal kunne håndtere, anbefaler vi, at du rådfører dig hos den VVS’er, der hjælper med projektet.

En almindelig returventil er ikke altid nok

Det sker af og til, at der er nogle, der vælger at nøjes med en helt almindelig returventil til deres gulvvarme styring. Realiteten er dog, at det ikke er helt nok. Bygningsreglementet fortæller faktisk, at man bør have en gulvvarmeshunt og gulvvarme styring med enkelte rumtermostater. Dette er beskrevet i DS/EN 469:

”Styring af gulvvarme bør normalt foregå ved on-off styring, pulsstyring af vandstrømmen eller ved styring af fremløbstemperaturen til det enkelte rum. Mindre gulvvarmeanlæg f.eks. i baderum i huse, der ellers opvarmes med radiatorer, konvektorer eller lignende, kan dog styres ved drøvling af vandstrømmen…”

Sørg derfor for at købe tilstrækkelig gulvvarme styring, når du er ved at installere gulvvarme i din bolig. Det er både det rareste, og så er det også den mest rigtige løsning jf. Bygningsreglementet.

Hvad koster styring til gulvvarme?

Prisen på styring af gulvvarme kan variere en hel del alt efter typen af rumtermostater man vælger, antallet af kredse og andre faktorer. Dermed kan man nøjes med at slippe små 3.000 kroner, eller man kan komme op og skulle betale 15.000 kroner eller mere i indkøb af udstyret.

Dertil kommer prisen for installationen og opsætning, som typisk vil ske med hjælp fra en fagkyndig, som fakturerer en timeløn på omtrent 500 kr., og nok gerne bruger et par timer på at opsætte det indkøbte gulvvarme styringssystem.

Gulvvarme plader er starten på god gulvvarme

Grundlaget for god styring af gulvvarme er nogle gode gulvvarme plader. Det er isolerede plader, som har riller til ilægning af gulvvarmeslanger. Fordelen ved disse er blandt andet, at;

  1. Den ekstra isolation sikrer mindre varmetab og lavere varmeregninger
  2. Rillerne til gulvvarme gør det nemmere at lægge slangerne

Det er ikke absolut nødvendigt med gulvvarme plader, når man skal have gulvvarme, men der er ingen tvivl om, at det absolut er en god idé at investere i sådanne, da det i den grad kan lette arbejdet.

Her er hvad du skal kigge efter, når du vælger plader til gulvvarme

Når du skal vælge plader til gulvvarme, er der nogle forskellige ting, der kan være udmærkede at holde øje med. Først og fremmest bør du sikre dig, at det er nogle plader, der har plads til den type af slange, som du planlægger at benytte.

Samtidig anbefaler vi, at du vælger gulvvarme plader, der er isolerede, da det i den grad vil kunne mærkes på varmeforbruget. I samme tråd, kan det give mening at gå efter plader, der har en varmeledende overflade. Det kunne eksempelvis være aluminium eller lignende, da du dermed vil opleve en bedre fordeling af varmen i gulvet.

Vær også opmærksom på gulvvarme pladens mål, da den naturligvis skal passe ind i de rum, hvor du planlægger at benytte den. Samtidig er det vigtigt at overveje højden på pladen; hvis den er for høj, kan det være problematisk i rum med lav loftshøjde, da den simpelthen vil optage for meget plads.