Sporing af utæt gulvvarme

Få tilbud på VVS opgave

tickHar tid til din opgave

tickDækker din by

tick24 timers døgnsupport

tickHjælp til både private og erhverv

Få et VVS-tilbud phone 42 90 73 35

Det kan være rigtig svært at konkludere, at ens rør i boligen lækker vand et sted med det blotte øje, medmindre du har direkte adgang til rørene. Særligt er sporing af utæt gulvvarme utroligt besværligt, og den eneste reelle måde, hvorpå du kan opdage det i tide, er ved at kigge på din varmeregning og trykket på dit anlæg.

Vi vil i denne artikel gøre dig klogere på, hvordan du begiver dig ud i sporing af utæt gulvvarme, samt afhandling af potentielle problemer. Utætte rør handler nemlig om meget mere end bare den tabte vand – det kan betyde store renoveringer, hvis vandet får lov at trænge ud og blive til fugtproblemer i boligen.

Sporing af utæt gulvvarme – hvad skal jeg kigge efter?

Der er et par måder, hvorpå du kan konkludere, at der er en lækage et sted på dine rør i gulvet. Disse er som følger:

  • Din vandregning stiger uden stigning i naturligt brug af vandet
  • Trykket falder på dit anlæg
  • Fugtmærker i loftet under rørene
  • Oftere påfyldning af vand på centralvarmeanlæg

Hvis du kan nikke genkendende til et eller flere af ovenstående problemer, og du ikke kan se nogle synlige vandskader på rør eller rørsamlinger, så kan det skyldes utæt gulvvarme. Sporing af utæt gulvvarme er ikke simpelt, og du skal her have fat i en VVS’er, som med det rigtige udstyr kan finde ud af, hvor skaden specifikt befinder sig, så det udbedres så billigt som muligt.

Hvordan sporer man utæt gulvvarme?

Professionelle fagfolk har forskellige metoder til at finde kilden til netop dit problem. En populær metode er blandt andet at benytte en radioaktiv isotop og på trods af navnet, er det en helt ufarlig metode til at spore utætheder.

Andre metoder involverer blandt andet lytteudstyr samt sporgas, som egner sig til nogle bestemte formål i selve sporingsarbejdet. Lytteudstyr bruges blandt andet til store udendørsarealer, hvor man efterfølgende bruger en mere præcis målemetode som eksempelvis den radioaktive isotop til at præcisere lokationen for lækagen.

Sagt på en anden måde: Lad være med at prøve dig frem med hjemmebryggede metoder til sporing af utæt gulvvarme. De professionelle ved, hvad der skal til, og selvom det koster noget, så er det bedre end at få gjort noget halvt eller forkert.

Utæt gulvvarme i lejlighed

Hvis du ikke ejer boligen, hvor du har problemer med sporing af utæt gulvvarme, så bør du som det allerførste kontakte din vicevært eller anden ansvarlig for bygningen. Hvis du bor til leje i en lejlighed, vil du typisk opdage problemet ved, at du mangler gulvvarme i et eller flere af dine rum. Hvis du har prøvet at skifte batterier i termostaten, og du stadig ikke får gulvvarme, er problemet typisk ude af dine hænder.

Du kan eventuelt høre underboen, om de har lagt mærke til fugtpletter i loftet over det område, hvor du mistænker, at der er utæt gulvvarme. Men du kan desværre ikke holde øje med trykket på dit anlæg, og du fylder sikkert heller ikke selv vand på det. Derfor skal du være vaks ved den mindste mistanke om utæt gulvvarme, så du ikke står med en dyr regning og et stort renoveringssprojekt senere på året.

Hvad koster utæt gulvvarme?

Det er vigtigt at få foretaget sporing af utæt gulvvarme og efterfølgende repareret rørene, da selv en lille lækage kan koste mange tusinde kroner årligt – og det er kun prisen i vand. En større konsekvens kan være ødelagte gulve, lofter og vægge, hvor der skal en større renovering til som konsekvens af fugt.

Du skal derfor jævnligt holde øje med dine rør og ved den mindste mistanke undersøge sagen nærmere, hvorefter du bør tage fat i en professionel til sporing af utæt gulvvarme.