Udluftning af gulvvarme

Få tilbud på VVS opgave

tickHar tid til din opgave

tickDækker din by

tick24 timers døgnsupport

tickHjælp til både private og erhverv

Få et VVS-tilbud phone 42 90 73 35

Hvis du står og skal udlufte dit gulvvarme system eller af en anden grund gerne vil vide mere om udluftning af gulvvarme, så er du kommet til det helt rette sted. Her i artiklen går vi nemlig i dybden med lige netop dette emne, som faktisk er ret interessant til trods for, at det ikke er noget, som mange mennesker er opmærksomme på.

Undervejs i artiklen bliver du forhåbentligt klogere på nogle af de årsager, der kan være til, at man bør gå i gang med udluftning af husets gulvvarme. Du vil ligeledes også få en kort guide til, hvordan du kan klare den udluftning, for det er nemlig ikke altid lige til, hvis ikke man ved, hvor man skal starte – heldigvis har vi et godt trick.

Afslutningsvis vil vi slå et slag for, at du tager kontakt til en fagmand, hvis du enten ikke har mod på at klare udluftningen selv, eller hvis du har brug for hjælp til at få gjort det nemmere fremadrettet at udlufte din gulvvarme. I samme omgang får du også nogle gode råd til, hvordan du får en god fagmand til at klare opgaven, uden at det koster for mange penge.

God læselyst!

Hvorfor bør man udlufte sin gulvvarme?

Udluftning af gulvvarme indikerer, at der er kommet luft i gulvvarmeslangerne, som løber under gulvet. Og det er lige præcis det, der sker. Det er naturligvis ikke optimalt, da det begrænser pladsen til vandet, som er det, der sikrer, at der kommer varme rundt i slangerne og dermed også rundt i gulvet.

Hvis du har mistanke om, at der er er kommet luft i rørene, er det derfor vores anbefaling, at du påbegynder en gulvvarme udluftning. Det er i hvert fald et oplagt sted at starte i sin søgen efter, hvad problemet kan være.

En mistanke om luft i gulvvarmeslangerne vil typisk opstå, hvis man oplever, at varmen ikke bliver jævnt fordelt rundt omkring i boligen. Først og fremmest skal du naturligvis sikre dig, at termostaterne er indstillet ens, og at der ikke bliver ændret på dem, når du går og føler dig frem til om temperaturen er jævn hele vejen rundt.

Men hvis du har styr på, at der ikke bliver pillet ved temperaturerne, men at der er en oprigtig ujævn fordeling af varmen i gulvet, så tyder det på luft i rørene. Og så er det bare med at gå i gang med at lufte ud.

Hvordan fungerer udluftning af gulvvarme?

Men hvordan griber man en udluftning af gulvvarme an? Det er trods alt ikke lige så nemt som at åbne vinduerne eller som at skrue på udluftningsventilen på en radiator, for gulvvarmen ligger jo nede i gulvet. Men hvis du er heldig, så er det faktisk ikke så kompliceret, som man godt kunne frygte.

Flere og flere gulvvarmestyring systemer er nemlig udstyret med en ventil for enden, som bliver kaldt for et endestykke til gulvvarme udluftning. Det bliver blandt andet lavet af Danfoss og andre kendte fabrikanter inden for branchen, og det er muligvis på din gulvvarme shunt.

Hvis der er sådan et endestykke, vil du som regel kunne gå hen til det og skrue på ventilen, hvorefter gulvvarmen vil blive udluftet. Flere og flere systemer skulle gerne have automatisk udluftning, men det sker altså fra tid til anden, at man må gøre det manuelt.

Husk i så fald at have en bøtte eller klud med, i tilfælde af, at der begynder at komme vand ud af ventilen. Det kan nemlig være ret beskidt, og dermed være træls at få på gulvet, væggen eller tøjet. Så snart, at du ser vand, bør du lukke for ventilen med det samme, da det betyder, at al luften er ude af systemet.

Har du ikke et endestykke til gulvvarme udluftning?

Hvis du ikke har et endestykke til gulvvarme udluftning, er du heldigvis ikke løbet helt tør for muligheder. Du kan nemlig altid udlufte din gulvvarme på en ret lavpraktisk måde, der dog nok skal få sveden til at pible frem på panden. Men bare rolig – det er ikke på grund af det hårde arbejde.

Faktisk er det ret nemt; du skal bare skrue helt op for termostaterne i omtrent 5 minutter til 10 minutter. Udover, at det nok skal give dig lune fødder, så er det faktisk også med til at fjerne luften i dine gulvvarmeslanger. Det sker simpelthen ved, at den høje temperatur reducerer mængden af ilt i slangerne.

Når de små 10 minutter er gået, skal du skrue ned til den sædvanlige temperatur igen, og du skulle forhåbentligt gerne opleve, at temperaturen nu igen fordeler sig jævnt over hele gulvet, som før du oplevede problemerne.

Få en fagmand til at klare opgaven for dig

Hvis du fortsat oplever problemer, eller hvis du ikke har mod på at gå i gang med udluftning af din gulvvarme, så anbefaler vi, at du kontakter en fagmand, der enten kan give vejledning på distancen, eller kommer og assistere med at lufte ud i systemet.

Vi er generelt meget hurtige til at anbefale, at man tager fat i en professionel så snart, at det involverer vand og andet VVS-arbejde, fordi det kan give store problemer, hvis man gør det forkert. Men lige med udluftning af gulvvarme, skulle det gerne kunne lade sig gøre at gøre det selv, og derfor er det naturligvis ærgerligt at bruge penge på en VVS’er hver gang, at det bliver nødvendigt.

Sørg derfor at lytte og observere grundigt, når VVS’eren er i boligen, og læg mærke til, om det er en opgave, som du kan klare selv. Spørg også gerne ind til, hvad det er, at den fagkyndige gør, så du får en forståelse for processen. På den måde kan det være nemmere at gøre næste gang.

Hvis ikke systemet har et endestykke til gulvvarme udluftning, kan du eventuelt høre om det er muligt at installere eller om der er andet man kan gøre, for at reducere risikoen for, at problemet opstår igen. Hvis din udluftning ikke har fikset problemet, bør du i øvrigt også være opmærksom på at spørge ind til, hvad det i så fald kunne skyldes.

Indhent tilbud på udluftning af gulvvarme

Det er forhåbentligt blot en rutineopgave for den fagkyndige at komme ud for at klare udluftning af din gulvvarme, men derfor kan det nu alligevel være fint at sikre sig, at man får den bedste VVS’er til at dukke op.

Derfor anbefaler vi, at du indhenter tilbud på udluftning af gulvvarme, hvis ikke du er interesseret i eller har muligheden for at gøre det selv. Ved at indhente tilbud fra flere forskellige virksomheder giver du dig selv muligheden for at vælge den bedste til opgaven.

Den beslutning kan du tage på baggrund af en række forskellige parametre herunder pris, hvor hurtigt opgaven kan løses, eventuel rådgivning over telefonen og lignende. Det kan være en rigtig fin måde både at spare penge på og samtidig sikre sig, at man får fat i den bedste til opgaven. Det gælder især, hvis du ikke har en fast fagmand, som du kontakter vedrørende sådanne spørgsmål – eller hvis du ikke har mulighed for at få fat i vedkommende, der tilsluttede gulvvarmen i dit hus, da det blev installeret.