Jordvarme Installation

Få tilbud på VVS opgave

tickHar tid til din opgave

tickDækker din by

tick24 timers døgnsupport

tickHjælp til både private og erhverv

Få et VVS-tilbud phone 42 90 73 35

Et jordvarmeanlæg består primært af en slange, som skal graves ned i din have. Hertil består det også af en varmepumpe, der skal placeres indendørs. Det er de vigtigste elementer af anlægget, der dog også består af andre komponenter.

Anlægget fungerer ved, at solen opvarme jorden, hvilket lagrer en masse energi i de øverste jordlag. Denne energi kan trækkes ud af jorden ved hjælp af jordslangen. Dernæst bliver den transporteret via en frostsikker væske ind til din varmepumpe, som sørger for at omsætte varmen til en temperatur, der egner sig til husets vandhaner og radiatorer.

Hvordan foregår installation et jordvarmeanlæg?

Som regel foregår installationen i to arbejdsgange. Der skal først og fremmest graves jordslanger ned i din have, og dernæst skal opstilles en varmepumpe i huset. Har der hidtil været installeret et fyr, bliver varmepumpe som regel installeret i fyrrummet.

Til nedgravning af jordslangerne bliver der som regel gjort brug af enten en rendegraver eller en særlig specialmaskine. Du kan enten lade din installatør stå for gravearbejdet, eller du kan vælge at overlade det til et andet firma, der har specialiseret sig i dette.

Jordslangerne skal altid lægges i s-lag. Det vil sige, at de skal placeres således, at de ligger formet som S’er i jorden. Det sikrer også, at opgravningen fylder mindst muligt. Hertil er det vigtigt at sikre, at slangerne ligger med en indbyrdes afstand på cirka 1,5 meter.

Jordslangerne tilsluttes varmepumpen

Det er svært at give et konkret svar på, hvor lang tid det tager at opstille varmepumpen. Hvis der først skal fjernes et eksisterende fyr, vil det tage længere tid. Når selve varmepumpen er blevet monteret, er det tid til at slutte rørene til fordelingsanlægget.

Det er installatørens elektriker, der skal stå for den nødvendige el-tilslutning til varmepumpen. Det er vigtigt, at denne del af arbejdet varetages af en autoriseret el-installatør, da installationen ellers ikke vil være lovligt udført.

Til sidst skal man forbinde jordslangerne til varmepumpen inde i huset. Når det hele er blevet tilsluttet, kan anlægges startes med et tryk på en knap. Inden installatøren forlader dig, er det en god idé at bede om at få en instruktion i, hvordan du betjener dit nye anlæg.

Når du er færdig med at grave i haven, og dine jordslanger er dækket til, kan du så nyt græs. Hvis du skal erstatte et gammelt oliefyr, vil der blive lukket for forbindelsen til en eventuel olietank. I nogle tilfælde vil man også fjerne den, men det er ikke altid, at man gøre dette.

Hvad koster et jordvarmeanlæg?

Det er ikke muligt at give et konkret svar på, hvad installation af jordvarme koster. Der er nemlig flere faktorer, der har betydning for prisen. Du kan dog forvente, at det koster mellem 100.000 og 200.000 kr., alt afhængigt af husets størrelse og energiforbrug.

Det er en høj pris, og er en del mere end et nyt oliefyr koster. I og med, at et sådant anlæg er så billigt i drift, vil det have tjent sig selv hjem efter 7-14 år. Din varmepumpe har som regel en levetid på min. 20 år, mens jordslangerne vil fungere i over 40 år.