Kalkfrit vand

Få tilbud på VVS opgave

tickHar tid til din opgave

tickDækker din by

tick24 timers døgnsupport

tickHjælp til både private og erhverv

Få et VVS-tilbud phone 42 90 73 35

Oplever du, at du ofte skal afkalke din elkedel eller kaffemaskine? Er du træt af en tilstoppet hane og bruser? Kalk i vandet er normalt, trods vi i Danmark har drikkevand af høj kvalitet. Nogle steder har mere kalk i vandet end andre, og vi skelner mellem hårdt vand, hvor der er meget kalk i, og blødt vand, hvor der er mindre kalk i. Når kalken sætter sig fast på f.eks. kaffemaskinen, er den svær at få af igen. Kalk sætter sig også i vandrørene, på glas og fliser og kan endda sidde i dit tøj.

Hvis du gerne vil finde ud af, hvor meget kalk der er i det område, hvor du bor, kan du ofte finde sådanne oplysninger på nettet.

Sådan undgår du kalk i hjemmet

I hjemmet vil der være kalk de steder, der er vand. Kalken kan gøre det besværligt for vandet at strømme igennem rørene. Det betyder på sigt, at det kræver mere energi at pumpe vand gennem rørene, hvilket dermed vil påvirke din varmeregning.

Bor du i et område med hårdt vand, betyder det også, at dine hårde hvidevarer som opvaskemaskine og vaskemaskine vil have en kortere levetid sammenlignet med den levetid, de ville have, hvis du boede i et område med blødt vand.

Vil du gerne undgå, at kalken sætter sig, er der flere ting, du skal være opmærksom på. Det er vigtigt, at du altid sørger for at tørre vand af og gøre grundigt rent. Det er derfor en god idé, at du tørrer badet af og tømmer elkedlen, så kalken ikke får lov at sætte sig. Dit bruseforhæng kan du vaske i vaskemaskinen for at komme af med kalk.

Badeværelsets overflader bør du tørre grundigt af med et håndklæde. Dit toilet har også godt af at blive tørt over hver dag. Disse råd kan du f.eks. nemt gøre til en del af din daglige rutine. Hvis du sørger for at undgå, at kalken sætter sig fast, undgår du også at skulle fjerne en masse kalk senere hen.

Fjern kalk i hjemmet – sådan gør du

Oplever du alligevel, at kalken har sat sig visse steder, er der også råd for det. Den metode, du bør bruge til at fjerne kalkaflejringer, afhænger af, hvor det sidder.

Kalk i badeværelset

Når du skal fjerne kalk i badeværelset, behøver du ikke anvende stærke rengøringsmidler. Har der sat sig kalk på din håndvask, toilet og brusekabine, er det simpelt at fjerne. Du skal blot bruge noget husholdningseddike eller citronsyre. Du kan sagtens bruge eddike til den daglige rengøring, men eddikesyre er mere effektivt, hvis du kun gør badeværelset rent en gang om ugen eller sjældnere.

Når du bruger eddikesyre, skal du være opmærksom på at anvende handsker, beskyttelsesbriller og lufte godt ud, da det er en stærkt ætsende syre. Inden du bruger eddikesyre, skal du tørre overfladen af med universalrengøring.

Eddikesyren skal blandes op med vand. Jo mere kalk der er, jo kraftigere skal koncentrationen af eddikesyre være. Det kan også være, at du ikke får alt kalken af i første omgang, og derfor må gentage behandlingen.

Kalk på fliserne i badeværelset

Det er en god idé at tørre fliserne af på badeværelset efter, at du har været i bad. Står du alligevel i den situation, at du skal rense fliserne på badeværelset, skal du være opmærksom på, at fugerne ikke må få syre. Derfor skal du, inden du går i gang, mætte fugerne med vand ved at skylle dem godt.

Hvad, du skal bruge til at afkalke fliserne, kommer an på, hvor meget kalk, der er. Men du kan f.eks. bruge et toiletrengøringsmiddel til at fjerne kalk. Der findes dog også stærkere midler, hvis du har meget kalk på dine fliser. Du skal dog være påpasselig med at bruge disse, da de indeholder skadelige stoffer og ikke er særligt miljøvenlige.

Kalk i køkkenet

Flere af dine apparater i køkkenet er udsatte, når det kommer til kalk. Der er både kaffemaskinen, elkedlen, gryder og vandhanen.

Med hensyn til kalk i din elkedel er det bedste råd at tømme den for vand, når du har brugt den. På den måde undgår du, at kalk sætter sig fast. Det er dog svært helt at undgå kalkaflejringer i elkedlen.

Du kan fjerne kalken ved at bruge husholdningseddike eller citronsyre fortyndet med vand. Hæld det i elkedlen, kog det og lad det stå i noget tid. Til sidst skyller du elkedlen godt igennem for at fjerne kalkrester.

Har du kalk i dine gryder, kan det fjernes på nogenlunde samme måde. Brug igen en blanding af eddike og vand, og glid det på de steder, hvor der er kalk. Din kaffemaskine kan også trænge til at blive afkalket, hvis den er blevet langsom, eller hvis den er begyndt at sige lyde, som den ikke har sagt før. Du kan afkalke den på sammen måde som din elkedel.

Er der kalk på dit armatur, kan du dyppe noget vat (det er nemmest med vatrondeller) i eddike og lægge det rundt om armaturet. Lad det sidde i ca. et kvarter og vask det derefter.

Hvordan får jeg kalkfrit vand i mit hjem?

En god nyhed er, at du faktisk kan købe dig til kalkfrit vand i hele hjemmet. Hvis du gerne vil have kalkfrit vand, kan du nemlig installere et blødgøringsanlæg, som kan gøre dit vand blødere. Det fungerer på den måde, at der sker en ionbytning, hvor magnesium og kalcium byttes ud med natrium. Derudover bliver vandet desinficeret ved hjælp af salt. På den måde bliver kalk samt bakterier fjernet fra vandet, og du får blødere vand.

Det bløde og kalkfrie vand betyder også, at du ikke behøver at bruge så meget sæbe. Blødgøringsanlægget skal ind i mellem tømmes for kalk og fyldes med salt. Der findes dog anlæg, som du ikke skal rense, da de har indbygget rense- og regenereringsproces. Disse typer skal der kun fyldes salt på.

Når du har besluttet dig for, at du vil anskaffe dig et blødgøringsanlæg, er der flere ting, du skal tage højde for. Bl.a. er det godt at vide, om du har et højt eller lavt vandforbrug. Det kan f.eks. være, at du har et stort badekar, du ofte bruger. Du skal også tage stilling til, om der er nogle specielle funktioner, du ønsker, at anlægget skal have. F.eks. fås nogle modeller med appstyring.

BWT har et stort udvalg af blødgøringsanlæg. Prisen på et BWT blødgøringsanlæg varierer meget, da de fås med forskellige funktioner, hvilket bl.a. er med til at afgøre den pris anlægget har. Men det er værd at huske, at et blødgøringsanlæg er en mulighed, hvis du bor et sted med hårdt vand og gerne vil have kalkfrit vand i hele hjemmet. Blødgøringsanlægget kan endvidere være med til at gøre, at dit vasketøj bliver blødere, samt at dit vand får en bedre smag. Blødt og kalkfrit vandt er desuden langt bedre at vaske sig i, og du ville kunne bruge mindre shampoo og sæbe i forbindelse med et bad.

Du kan læse mere om BWT anlæg her på vores hjemmeside og lære mere om kalkfrit vand der.

Find en løsning med en professionel VVS’er

Uanset om du overvejer at få et blødgøringsanlæg for at få kalkfrit vand, så er der altid råd at hente hos en kyndig VVS’er.

Blødgøringsanlægget sættes op efter vandmåleren, og det skal gøres af en autoriseret VVS-installatør, så du er sikker på, at anlægget bliver installeret korrekt. Har du brug for hjælp til at finde ud af, om et blødgøringsanlæg kunne være en løsning for dig, fordi du ønsker kalkfrit vand, så er du velkommen til at kontakte os hos VVS-oversigt. Vi hjælper dig gerne med råd og vejledning.