Opvaskemaskine tager ikke vand ind

Få tilbud på VVS opgave

tickHar tid til din opgave

tickDækker din by

tick24 timers døgnsupport

tickHjælp til både private og erhverv

Få et VVS-tilbud phone 42 90 73 35

Opvaskemaskinen udfører en opgave, som vi helst selv er fri for, og den sparer os en hel del tid. Derfor tænker vi næsten heller aldrig på den i al den tid, hvor den virker uden problemer. Vi sætter programmet i gang og går videre med vores gøremål.

Derpå ser vi, at der ikke har været nogen opvask, for vandet har aldrig kunnet udføre sin opgave i opvaskemaskinen. En opvaskemaskine, der ikke tager vand ind, kan være årsag til megen irritation. Måske kan du genkende situationen.

Hvis din opvaskemaskine ikke vil tage vand ind, kan årsagen være et problem, som skal løses af en autoriseret VVS’er. Men der er stadig en del ting, du kan eller bør tjekke først. Måske kan du selv løse problemet. Og hvis ikke – så er du formentlig blevet lidt klogere, og kan bedre forklare, hvordan det ser ud, når du tager kontakt til fagmanden.

Du kan her læse om, hvad du kan kigge efter, og hvad du eventuelt kan gøre, når der ikke kommer vand i din opvaskemaskine. Ved hjælp af vvs-oversigt.dk har du adgang til nyttig information om opvaskemaskiner og typiske problemer. Og du kan se professionelle VVS’ere i hele landet, der kan hjælpe, hvis uheldet er ude.

Hvorfor vil min opvaskemaskine ikke tage vand ind?

Årsagerne kan findes både inde i maskinen – og udenfor. Og de problemer, der ikke sidder i selve opvaskemaskinen, er typisk dem, det er mest oplagt at tjekke først. Hvis du har problemer med vandtilførslen generelt – så kan det jo være, at du skal have fat i vandværket eller en VVS’er.

Du kan derfor tjekke:

  • Vandtilførslen i hjemmet.
  • Vandtrykket generelt.
  • Vandforbrugende installationer.

Som det allerførste bør du tjekke, om du har vand overhovedet. Tænd en vandhane, og se om der kommer en stabil og vedvarende stråle. I tilfælde af vandstop kan du spørge dine naboer, om de har det samme problem, eller kontakte vandværket.

Det samme kan gøre sig gældende i forbindelse med lavt vandtryk, som i sig selv kan have forskellige årsager. Selvom der stadig kommer noget vand fra hanerne – så kan vandtrykket være blevet så lavt, at det påvirker opvaskemaskinens evne til at fungere.

Nogle VVS’ere foreslår, at man kan tjekke sit omtrentlige vandtryk med denne tommelfingerregel: Hvis vandhanen stadig kan fylde en 10 liters spand med vand på 1 minut, så er det generelle vandtryk ikke for lavt. Det giver selvfølgelig ikke noget præcist billede af vandtrykssituationen, men i en snæver vending kan det være relevant at tjekke.

Hvis der samtidigt er flere vandforbrugende maskiner i brug, kan det også give opvaskemaskinen problemer med at tage vand til sig. Tjek for en ordens skyld om vaskemaskinen kører samtidig.

Hvad kan jeg gøre, når opvaskemaskinen ikke tager vand ind?

Hvis du har prøvet at undersøge de ydre eller mere generelle faktorer, og stadig ikke kunnet finde problemet, så er der stadig nogle ting, du kan kigge på ved selve din opvaskemaskine. Eksempelvis:

  • Maskinens vandtilførsel.
  • Tilløbsslangen.
  • Tilløbsslangens filter.
  • Skjult bund.
  • Afløbssystem og lukkeprop.

Vandhanen, eller tappestedet, som opvaskemaskinen får sit vand fra, skal naturligvis være åben. Opdager du, at den er lukket – så sluk for strømmen og vandet. Åbn den igen. Tænd derpå for strøm og vand, og start opvaskemaskinen.

Tjek tilløbsslangen – nogle steder også kaldet tilgangsslangen – for vrid eller skarpe bøjninger. Forvridninger eller skader på slangen kan være årsag til vandstop i maskinen. I så fald bør du slukke for maskinens strøm og vand, og kontakte en VVS’er.

Tilløbsslangen har også et filter. Det sidder almindeligvis der, hvor slangen er monteret på vandhanen. Du kan tjekke, om filteret er stoppet til eller forkalket. Konsulter maskinens manualer og sluk for maskinens vandtilførsel, inden du renser filteret.

Opvaskemaskiner med moderne vandstop – såkaldt aquastop – kan i nogle tilfælde bremse vandtilførslen, hvis der er vand i den skjulte bund, som ikke har kunnet løbe ud. Igen bør du tjekke manualen eller finde yderligere vejledning, inden du forsøger at fikse fejlen. Der kan være en reservedel, der skal udskiftes, eller det kan kræve professionel hjælp.

Endelig kan du kontrollere opvaskemaskinens afløb og lukkeprop. Hvis maskinen ikke kan komme af med vandet, kan dét nemlig være grunden til, at den ikke vil tage vand i.

Få hjælp og gode råd til din opvaskemaskine

Min opvaskemaskine vil ikke tage vand ind – hvad gør jeg? Hvis det er spørgsmålet, du står med, så er du allerede på den rigtige side. På vvs-oversigt.dk kan du finde svar på mange almindelige spørgsmål om opvaskemaskiner, og de problemer, der kan opstå i husholdningen.

VVS-firmaer overalt i landet kan hjælpe med råd, vejledning, reservedel e og reparationer. Og med vvs-oversigt.dk kan du til enhver tid komme i forbindelse med en autoriseret fagmand i dit lokalområde.