Radiator virker ikke

Få tilbud på VVS opgave

tickHar tid til din opgave

tickDækker din by

tick24 timers døgnsupport

tickHjælp til både private og erhverv

Få et VVS-tilbud phone 42 90 73 35

Det hænder, at radiatoren ikke virker, uanset hvor meget man drejer på selve termostaten – og herfra kan det godt virke lidt teknisk og ude af ens hænder, hvis man vil have varme på igen. Der er nogle ting, som du selv kan prøve, men vi anbefaler som udgangspunkt, at man retter henvendelse mod en professionel, som kan diagnosticere fejlen korrekt og udbedre den.

Hvis du læser denne artikel for at finde et problem på den manglende varme op til en fyringssæson, så kan tidspunktet på året være kilden til problemet. Hvis du bor i en etageejendom eller af andre årsager ikke har kontrol over din egen varmepumpe, kan årsagen til den manglende varme meget vel være, at der er slukket for varmen om sommeren, hvor de fleste mennesker ikke behøves ekstern varme.

Én radiator virker ikke – hvad kan problemet være?

Hvis din radiator ikke virker, og du selv gerne vil undersøge sagerne, skal du først og fremmest sikre dig, at varmen i dit hjem er på. Undersøg, om den ene radiator er den eneste, som ikke virker, og om der er andre varmekilder i hjemmet, som lider af samme problem. Når du har bekræftet, at det kun er den ene radiator, der ikke virker, kan du begynde at undersøge tingene.

De tre mest hyppige årsager til, at radiatoren ikke virker er:

  • For meget luft i radiatoren
  • En for gammel pakdåse
  • Ventilnålen har sat sig fast

Hvis du ikke har erfaring med denne slags problemer, eller ikke føler dig specielt handy, bør du kontakte en lokal VVS’er, som kan udbedre fejlen. På den måde er du sikret, at du ikke forværrer situationen yderligere og laver en fejlbehæftet løsning, som kan koste mange penge på lang sigt.

For meget luft i radiatoren

Denne løsning kræver, at du har adgang til fyret eller de varmepumper, som sender varme ud i dine radiatorer. Du skal nemlig først slå disse komponenter fra, så du ikke arbejder, mens de står og producerer varme. Når du har slået dem fra, så skal du vente i 5-10 minutter på, at alt varmen under transport er processeret.

Herefter finder du udluftningsventilen på din radiator. Drej den nu mod uret, så du lukker luft ud. Der skulle nu også gerne komme lidt vand ud. Hvis der ikke kommer vand ud, skal du fylde vand på hovedanlægget ved kedlen. Drej ventilen på igen og start dine varmeenheder igen. Dette er en kompliceret løsning, og vi anbefaler, at man hyrer en professionel VVS’er til at kigge på det, hvis din radiator ikke virker.

Udskiftning af pakdåse

Pakdåsen er den store ofte gyldne møtriklignende genstand, som gemmer sig under termostaten. Det hænder, at den simpelthen bliver for gammel, og derfor kan du med fordel udskifte den, hvis du oplever problemer med varmen ved én radiator kun. Skru den af med en tang, og sæt herefter den nye pakdåse på.

Husk at tjekke størrelsen på pakdåsen, inden du køber en ny, så du er sikker på, at den passer på din radiator. En pakdåse koster ikke mere end 70 kroner, og det er derfor en billig investering, hvis din radiator ikke virker, eller du blot har en utæt radiator.

Ventilnål har sat sig fast

En grund til at din radiator ikke virker, eller din termostat ikke virker, kan være, at ventilnålen har sat sig fast. Det hænder særligt lige op til fyringsperiode, hvor radiatoren ikke har været i gang længe. Du starter med at tage selve termostaten af. Afhængigt af alderen på din radiator og komponenterne hertil skal du bruge en umbraconøgle eller blot skrue på termostaten.

Du skal typisk blot skrue på en ny model, mens ældre modeller kræver værktøj. Når du har taget termostaten af, trykker du et par gange på ventilen indtil den løsnes. Hvis du ikke kan løsne den selv, bør du sige professionel hjælp.

Hvad er den bedste løsning?

Hvis din radiator ikke virker, bør du få en professionel til at hjælpe dig. Der kan være årsager til problemet, som du ikke er herre over, særligt hvis du bor i lejlighed. Få den bedste pris ved at indhente tilbud fra flere forskellige VVS’ere, inden du tager en beslutning. Held og lykke med projektet.

Overlad arbejdet til en VVS’er, hvis du er i tvivl

En radiator virker ikke derhjemme, og du har prøvet alt, der er beskrevet i denne artikel. Hvad gør man så? Bliver man ved med at forsøge med diverse løsninger? I sidste ende er det din egen beslutning, men det anbefales at overlade arbejdet til en VVS’er.

I stedet for, at du bliver ved med at bakse med det, bør du blot overlade det til en professionel. Gør du det, kan du ikke blot nyde din fritid. Du er også sikret, at du får udført et stykke arbejde, der er ordentligt – og derfor ikke blot en lappeløsning.

Til trods for, at det vil koste dig en kende mere at lade en VVS’er stå for det, er det penge, der er godt givet ud. Det giver dig nemlig mere ro i maven, når du ved, at arbejdet er lavet af nogen, der ved, hvad de laver. Dertil får du sandsynligvis også en mere fremtidssikret løsning.

Derfor er der bestemt ikke nogen grund til at tøve med at overlade arbejdet til en VVS’er. Det kan i de fleste tilfælde bedre betale sig, end at du bliver ved med at teste forskellige løsninger. Og heldigvis er det sjældent dyrt at få hjælp til en sådan opgave af en VVS’er.

Hvornår giver det mening at udskifte radiatoren?

Det er ikke altid, at det kan betale sig at reparere på din radiator. I nogle tilfælde kan det sagtens betale sig, da det blot er en simpel, men effektiv løsning, der skal til. Netop derfor er det i mange tilfælde også et stykke arbejde, som man sagtens selv kan løse.

Faktum er dog, at det ikke er altid, at det kan betale sig at reparere på en radiator. Hvis den er meget gammel, og du generelt har haft en del problemer med den, kan det som regel bedre betale sig at skifte den. Det vil nemlig være en bedre løsning på den lange bane.

Selvfølgelig betyder det, at det bliver dyrere, da du ikke blot skal betale for en ny radiator, men også for monteringen. Dog vil det som regel vise sig at være den bedste løsning på lang sigt. Dette skyldes, at der nu vil gå mange år, før der er problemer med den.

Overvejer du at vælge denne løsning, bør du dog overveje at skifte radiatorer i hele hjemmet på én gang. Dermed er de alle tidssvarende, men har også et ensartet udseende på tværs af hele boligen.