Termostat radiator

Få tilbud på VVS opgave

tickHar tid til din opgave

tickDækker din by

tick24 timers døgnsupport

tickHjælp til både private og erhverv

Få et VVS-tilbud phone 42 90 73 35

En termostat er en vigtig del af alle radiatorer, for uden en termostat på din radiator, vil du simpelthen ikke være i stand til hverken at åbne eller justere varmen i radiatoren. Derfor kan det skabe udfordringer, hvis en termostat pludselig holder op med at virke, når vinterkulden raser udenfor.

Heldigvis kan termostater til radiator forholdsvist nemt skiftes, og hvis du har mod på at give dig i kast med arbejdet selv, kan du med al sandsynlighed klare det på ganske kort tid. Der er dog nogle ting, du i den forbindelse skal tænke over, hvor især valget af ny termostat er vigtigt at få gjort korrekt, da ikke alle termostater passer til alle radiatorer.

Du kan naturligvis også vælge at få arbejdet med en ny termostat radiator klaret af en professionel VVS’er, hvis du ikke selv har tid eller lyst til at gøre det.

Du kan finde en god VVS’er i dit lokalområde lige her hos vvs-oversigt.dk, så du kan få klaret dine termostat-problemer i en fart.

Termostater til radiator – sådan vælger du den rette

Termostater radiator er forskellige, og hvis du ikke får valgt den rette termostat, kan du være sikker på, at det bliver en umulig opgave at installere den på din radiator. Der findes mange forskellige termostater til radiator, og det er på trods af, at langt de fleste termostater på det danske marked er lavet af det samme danske firma.

Dette firma hedder Grundfos, og det er med al sandsynlighed også det firmanavn, som du kan finde på termostaterne i din bolig – derfor vil denne guide handle om forskellige Danfoss termostater.

Men hvad adskiller så de forskellige termostater? Det er der mange ting, der gør, men det, du skal være opmærksom på, er din radiators ventiltype, da det er den, der afgør, om dine nye termostat radiator vil passe på radiatoren eller ej.

Derfor skal du være opmærksom på, hvilken ventil din radiator har, da det er den bedste måde at sikre, at du får valg en termostat, som passer til din radiator.

Du kan også kigge på, hvordan termostaten er fastgjort til radiatoren, da dette også siger noget om, hvad det er for en termostat, der sidder på din radiator. Her skal du kigge på, om den gamle termostat radiator er fastgjort med en unbrakoskrue, en snapkobling, et spændebånd eller om den bare er skruet på.

Når du har tjekket, hvordan din termostat er fasgjort, kan du gå videre til at kigge på ventilen, som sidder lige inde bag termostaten og ligner en lille pind. Det er nu, du skal kigge godt efter, for når du går ud og køber en ny termostat radiator, skal du vælge en termostat, som passer til denne ventil, ellers vil termostaten ikke komme til at virke.

For at gøre det hele lidt nemmere for dig, får du herunder en gennemgang af de forskellige ventiler, som bruges af Danfoss.

1.      RA-N fremløbsventil

Der er størst chance for, at det er en RA-N fremløbsventil, som sidder inde bag termostaten på din radiator. Denne ventil er nemlig den mest populære ventil, og den har faktisk været på markedet siden 1989, mens den også stadig producere i dag.

Denne type af ventil sidder fast med en unbrakoskrue eller en snapkobling, og en termostat med et spændebånd vil således ikke passe til denne ventil.

2.      RA-VL fremløbsventil

Hvis du har en ældre radiator, er der en stor chance for, at der sidder en RA-VL fremløbsventil inde bag ved termostaten. Ved denne type af ventil er radiatorens termostat sat fast med en spændebånd på en sokkel, som har en diameter på 26 mm.

3.      RA-V fremløbsventil

Denne ventil er også en af de ældre modeller fra Danfoss, og den vil derfor være at finde på gamle radiatorer. Her er termostaten også sat fast med et spændebånd, men her sidder den fast på en sokkel med en diamater på 34 mm.

4.      FJ-VR returløbsventil

Hvis din termostat er placeret i bunden af din radiator, er det næsten med sikkerhed en FJ-VR returløbsventil, som sidder inde bag ved termostaten.

Denne type af ventil sidder bag en termostat, som er monteren med et stærkt spændebånd, der sidder på en sokkel, som er 32 mm i diameter.

5.      M30 fremløbsventil

Hvis termostaten på din radiator kan skrues af og på med de bare hænder, er det muligt, at det er en M30 fremløbsventil, som sidder bag termostaten.

6.      M28 fremløbsventil

Denne ventil sidder også på radiatorer, hvor termostaten kan skrues af og på med hånden. Derfor kan du være sikker på, at du skal have fat i en ny termostat, som passer til enten en M28 fremløbsventil eller en M30 fremløbsventil, hvis din termostat kan skrues af ved bare at dreje termostaten mod uret.

Forskellen på disse to ventiler er gevindet, som termostaten skal skrues fast på. Disse gevind er henholdsvis 28 mm og 30 mm.

Er du stadig i tvivl om, hvilken ventil der sidder på din radiator? Så kan du eventuelt søge på ovenstående ventiler på Google og sammenligne billederne med ventilen på din radiator, indtil du har fundet et billede af en ventil, som er magen til den ventil, der sidder bag din termostat radiator.

Termostat til radiator – sådan skifter du til en ny

Når du har fundet frem til den helt rette termostat, som passer til lige netop din radiator, kan du gå i gang med at skifte den gamle ud.

Det er som udgangspunkt en simpel opgave, og fremgangmåden afhænger af, hvilken type termostat du har købt.

Nogle termostater skal skrues fast med en unbrakonøgle og en unbrakoskrue, andre med et spændebånd eller en snapkobling, mens de nyeste modeller som nævnt bare kan skrues fast direkte på ventilens gevind.

Kan du ikke løse problemet selv? Tilkald en autoriseret VVS’er

Hvis du ikke har været i stand til at finde ud af, hvad det helt præcist er for en termostat, du skal købe, kan du med fordel kontakte en professionel VVS’er som med garanti kan finde den helt rette termostat radiator til dig.

Du kan finde en professionel VVS’er nær dig ved at kigge med her hos vvs-oversigt.dk, hvor vi har skabt et samlet overblik og det danske VVS-marked, så det bliver nemmere for dig at finde en god VVS’er, at sammenligne prise og indhente gode tilbud.