Udskiftning af radiator

Få tilbud på VVS opgave

tickHar tid til din opgave

tickDækker din by

tick24 timers døgnsupport

tickHjælp til både private og erhverv

Få et VVS-tilbud phone 42 90 73 35

Hvis du er ny som boligejer, kan det virke som en stor opgave at skulle skifte radiatorerne ud. Men det behøver det bestemt ikke være. Selve radiatoren er ikke så dyr, som man måske skulle tro – og det er udskiftningen heller ikke.

Måske er det slet ikke selve radiatoren, der skal udskiftes, hvis du oplever noget, der ikke fungerer. Det kan også være, at det bare er ventilen eller termostaten, den er gal med.

Mange danske boliger opvarmes med radiatorer, som har en hel del år på bagen. Det er der en god grund til. For radiatorer er nemlig solide og levedygtige apparater. Hvis de ikke påføres unødige skader eller slid af vandet, kan de nemt holde i flere årtier.

Gode grunde til at skifte radiatoren ud

Ovenstående ændrer ikke på, at der er mange gode grunde til at udskifte radiatorer. Og hvis du overvejer at skifte en radiator ud, er du på ingen måde alene. Det er en opgave, som landets VVS’ere udfører ganske ofte.

Det kan i nogle tilfælde medføre væsentlige besparelser på varmeregningen at få en ny radiator med bedre dele – eller måske en større model. Og endelig er der mange, som skifter radiatoren ud af æstetiske grunde. De nyere modeller passer generelt bare bedre til den minimalistiske stil, som dominerer danskernes boligindretning.

Overvejer du, hvad det medfører at skifte radiatoren ud? Eller kan du se, at det måske bare er et spørgsmål om nye reservedele? Udskiftning og montering af radiator er typisk VVS-arbejde, hvor det gælder om at få fat i den lokale fagmand. Vvs-oversigt.dk hjælper dig både med gode råde til, hvad du selv kan gøre – og med at finde en autoriseret VVS’er i din landsdel, by eller lokalområde.

Se i oversigten eller brug de smarte links på siden. Så kan du altid indhente gode råd eller tilbud netop der, hvor du bor.

Hvordan vurderer jeg, om min radiator skal udskiftes?

Selvom det kan virke meget banalt, kan du starte med en simpel vurdering. Det kan for eksempel være tre enkle spørgsmål: Holder radiatoren huset varmt om vinteren? Fungerer betjeningen godt nok, når du drejer på termostaten for eksempel? Er min varmeregning på et normalt, eller i hvert fald ikke for højt niveau? Hvis du kan svare ja til det, så gør din radiator sandsynligvis alt det, den skal.

Det betyder selvfølgelig ikke, at det ikke kan blive bedre. Der kan stadig være gode grunde til skifte radiatoren ud. For eksempel hvis du vil have en ny og pænere model – eller en udgave, der kan hjælpe med at mindske varmeregningen.

Det betyder dog, at der måske også er andre ting, du kan kigge på, som kan have en lige så god effekt. Eksempelvis isoleringen i huset. Selv den bedste varmeinstallation kan kun fungere optimalt med velisolerede rum.

Radiatorer er langtidsholdbare og pålidelige installationer. Det er derfor ikke tit, at en radiator skal skiftes ud fordi selve den vandførende del ikke virker.

Kan jeg udskifte termostaten?

Termostaten er vigtig for radiatorens funktion og ydeevne. Termostaten registrerer temperaturen i rummet, og ved at åbne og lukke for ventilen øger eller mindsker den radiatorens effekt. Der kan derfor være rigtig gode grunde til at udskifte en termostat eller en ventil, der ikke virker optimalt.

Selve termostaten er nem at skifte ud. Det kræver få eller slet ingen værktøjer. På nogle modeller skal du løsne termostaten med en unbrakonøgle. Nye udgaver kan løsnes og udskiftes alene ved håndkraft. Når du har fjernet den gamle termostat, monterer du bare den nye på samme måde.

Så længe det kun er termostaten, du udskifter, behøver du ikke lukke for vandet.

Hvis du skal udskifte ventilen, som sidder lige inde bag termostaten, så kræver det en smule mere arbejde. Hvis du er nervøs for, om du kan gøre det selv, er det oplagt at bede en fagmand om hjælp. Men det er generelt inden for rammerne af, hvad de fleste kan gøre selv med en grundig vejleding.

Først skal du lukke for vandtilførslen til radiatoren, og tømme radiatoren for vand. Derpå kan du fjerne termostaten som beskrevet her over. De værktøjer, der typisk bruges, er en svensknøgle og en rørtang. Hold fast på røret med rørtangen – og drej ventilen af med svensknøglen.

Når du begynder at indsætte den nye ventil og pakdåse, skal du være opmærksom på, at den sidder korrekt i gevindene, og at møtrikkerne er skruet fast.

Det er ikke en specielt kompliceret opgave, men det kan anbefales at se en grundig instruktionsvideo først. Mange VVS’ere har korte og nyttige videoer tilgængelige på nettet – og helt sikkert også en, der viser en udskiftning af radiatorventil.

Bør jeg købe en ny radiator?

Købsprisen for en ny radiator kan variere utrolig meget. Model, størrelse og mærke er bare nogle af de ting, der kan påvirke prisen. Du kan også være heldig at finde radiatorer, der sælges til tilbudspriser i forbindelse med en salgskampagne. Men meget generelt er der tale om en anskaffelsespris på mellem 1000 og 8000 kr.

Hvis de bruges korrekt, er radiatorer utroligt langtidsholdbare. Det kan godt ske, at ventilen eller termostaten skal udskiftes på grund af almindeligt slid, men selve radiatoren kan holde i mange årtier.

De typiske grunde til at købe en helt ny radiator er derfor økonomiske eller æstetiske.

Der kan være besparingsfordele ved for eksempel at skifte til en større radiator. I en stor radiator er den opvarmede masse samlet set større, og den har en større opvarmningseffekt på huset eller det rum, den er installeret i. Derfor behøver vandet i en stor radiator ikke holde helt så høj en temperatur for at opnå det samme resultat. Men det er sjældent nogen stor gevinst på kort sigt. Det kræver som regel lidt længere tid for at kunne tjene sig ind.

En ny model i samme – eller endda mindre størrelse – kan også være besparende. Termostaterne, som bygges til de nyere udgaver, fungerer i mange tilfælde bedre. Og det samme gælder for flere andre af radiatorernes enkeltdele. For eksempel pakdåser og ventiler.

Radiatorer ser meget forskellige ud, selvom de alle sammen har den samme funktion. Derfor kan der være gode grunde til at vælge en ny model, der passer bedre til stilen i dit hus. Producenterne er helt bevidste om, at kundernes smag og ønsker ændrer sig.

Og netop fordi der er tale om meget langtidsholdbare installationer, kan du nemt komme ud for, at der står en ret gammel radiator i dit nye hus. Den virker helt fint, men måske er den ikke for køn at se på. VVS er ikke kun praktiske genstande. Det er ting, som vi har omkring os hver eneste dag, så det skader ikke, at de også ser pæne ud.

Skift radiator: Kan du selv skifte en radiator ud?

Det anbefales generelt, at man får en professionel til at udføre udskiftningen af radiatoren. Så vil du også være sikker på, at alle led i processen bliver udført korrekt. Selvom det rent fysiske arbejde måske ser nemt ud, kan der alligevel være ting, man overser, når man ikke er fagkyndig.

Der er formelt ikke noget, der forhindrer dig i at foretage udskiftningen selv. Og hvis du er god til gør-det-selv-arbejde, kan det være ganske tilfredsstillende.

Sørg for, at du har både den nye radiator og alle enkeltdelene helt klar, inden du begynder projektet. Hvis den nye model ikke er identisk med den gamle, skal den helt sikkert heller ikke monteres på væggen de samme steder – så du skal også have målt, hvor de nye beslag skal sidde. Vandtilførslen skal stoppes, og radiatoren skal tømmes for vand.

Se eller læs så mange grundige vejledninger som muligt. Det skader aldrig med flere råd og synsvinkler. Og hvis udfordringen med monteringen af din radiator bliver for omfattende undervejs, kan du altid kontakte en professionel.

Hvad er prisen for professionel montering af radiator?

Som en meget forsigtig tommelfingerregel kan man sige, at monteringen af en ny radiator koster det samme som radiatoren. En ny radiator koster typisk et mindre firecifret beløb hos forhandleren, og prisen for uskiftning og montering er generelt i det samme leje. Og begge tal kan variere en hel del.

Hvis du for eksempel har valgt en radiator til 1500 kr., kan du gange med to, når du vurderer, hvad hele processen vil koste. I det tænkte eksempel vil du altså have fået en ny radiator monteret for 3000 kr. Men hvis du vælger en mere eksklusiv radiatormodel, bliver monteringen selvfølgelig ikke dyrere af den grund. Det er ikke umuligt at finde en god montering af radiator pris, og der kan vi hjælpe.

Når du køber ny radiator og gerne vil finde en fordelagtig udskiftning af radiator pris – eller en overkommelig ny radiator montering pris – er det oplagt at indhente flere sammenlignelige tilbud på forhånd. Det kan du nemt gøre fra vvs-oversigt.dk.

Afhængigt af travlheden på markedet vil en montering af en radiator være noget, som et vvs-firma kan lave med relativt kort varsel. Bortskaffelsen af den gamle radiator vil næsten altid være med i prisen. Men spørg alligevel.

Udover priserne kan du også tale med håndværkerne om, hvordan du bedst bruger – og vedligeholder den nye radiator.

Overskuelighed – og nem vej til handling

Måske udskiftning af radiator ikke er så uoverkommeligt, som du først troede? På VVS-området er der rigtig mange ting, som bliver mere overskuelige, når bare man har adgang til den relevante information. Og det er netop her, at vvs-oversigt.dk, kommer ind i billedet. Her er tekst om alt fra afløb og håndvaske til varmepumper og radiatorer. Samtidig er der hurtig og nem forbindelse til professionelle i VVS-faget, overalt i hele landet. Vi kan tilbyde en både god udskiftning af radiator pris, så du kan få skiftet radiator uden at skulle bekymre dig. Kontakt os i dag for et tilbud!

Sådan får du den bedste pris på udskiftning af radiator

Vil du være sikker på, at du får den bedste pris på udskiftning af radiator? I så fald er det vigtigt, at du sørger for at få flere tilbud på din opgave. Det er nemlig den eneste måde, hvorpå du kan sikre, at du får den bedst mulige pris på din opgave.

Der er ikke noget fast antal tilbud, som du absolut skal hente. Det er helt op til dig selv at vurdere, hvad du mener, der er det rette. I denne forbindelse er det dog værd at nævne, at det er en god idé at holde sig til mellem tre og fem tilbud.

Hvis du får for mange tilbud, vil det nemlig blive svært at lave en god sammenligning af de tilbud, du har fået. For at sikre, at du ikke ender med at stå i en sådan situation, rådes du derfor til at få mellem tre og fem tilbud, da det er et overskueligt antal.

Samtidig er du dog også sikker på, at det er nok til, at du både kan få et godt overblik over markedsniveauet, men også kan finde et tilbud med en god pris. Idéen med at få flere tilbud er selvfølgelig, at du kan holde dem op mod hinanden, og vælge det af dem, der har den bedste pris.

Hvor lang levetid har en radiator?

Det er meget sjældent, at der er grund til at udskifte en radiator. De har nemlig en meget lang levetid. Derfor oplever man også i mange boliger rundt omkring i Danmark, at det er radiatorer, der er mere end 100 år gamle, der står for at levere varmen.

Ifølge VVS’ere er den eneste naturlige fjende for en radiator frisk vand. Hvis der ofte bliver tappet nyt vand ind i dit radiatorsystem, stiger risikoen nemlig for korrosion. Årsagen til dette er, at frisk vand har et indhold af ilt. Korrosionen bliver skabt af kombinationen af vand, ilt og metal.

Når vandet har været i systemet længe, er det dog ikke noget, der giver problemer, da ilten forsvinder med tiden. Det vil sige, at det med tiden bliver til såkaldt ‘dødt vand’. Da dødt vand ikke indeholder ilt, er der ikke nogen risiko for, at det tærer på din radiator.

Oplever du problemer med din radiator, er det derfor ikke sikkert, at der er behov for en udskiftning. Det kan sagtens være, at det blot er en mindre reparation, der skal til.

Hvornår kan udskiftning af radiator svare sig?

Da en radiator kan leve i op til 100 år, er det ikke ofte, at det kan svare sig at skifte en radiator ud. Det kan dog ikke udelukkes, at man har en radiator, der er gået i stykker og derfor ikke udnytter varmen på optimal vis. I så fald bør man skifte den ud.

Der er flere måder, hvorpå en radiator kan være gået i stykker. Er der f.eks. for meget ilt inde i den, kan det med tiden føre til korrosion, der gør, at der udvikles rust. Sker det, kan det ikke udelukkes, at der vil være behov for udskiftning af radiator.

I nogle tilfælde kan det også svare sig at skifte en lille radiator ud med en større model. Det skyldes, at en stor radiator vil være billigere at varme op. Det får mange til at overveje at udskifte deres radiatorer, men ofte giver det kun en meget lille besparelse.

Har du en ældre radiator, der ikke udnytter varmen godt nok, kan en udskiftning ofte godt svare sig. Oplever du, at det er tilfældet, bør du derfor finde et VVS-firma, der kan hjælpe dig med at skifte radiatoren ud med en ny model, der udnytter varmen bedre.

Må jeg selv udskifte radiatoren?

Du må gerne skifte din radiator selv, men at det er tilladt, betyder ikke, at det er en god idé. Hvis der sker skader, vil du næppe kunne få dækket disse af dit forsikringsselskab. Det er dog kun én af grundene til, at du bør hyre en VVS’er til at stå for det.

Ganske vist er der penge at spare, ved at gøre det selv, men det kræver, at der ikke er noget, der går galt. Hvis der først er noget, der er gået galt, efter du har skiftet din radiator, kan det ende med at koste dig rigtig mange penge, når du skal have udbedret det.

Ved at lade en VVS’er om det, er du sikker på, at det hele bliver udført korrekt. Dermed skal du ikke frygte for, at der sker fejl og skader, eller at din nye radiation ikke afgiver varme, fordi den ikke er monteret korrekt. Derfor vil pengene til dette være godt givet ud.