Solfangere

Få tilbud på VVS opgave

tickHar tid til din opgave

tickDækker din by

tick24 timers døgnsupport

tickHjælp til både private og erhverv

Få et VVS-tilbud phone 42 90 73 35

Solfangere er det nye sort og kan i dag købes i mange forskellige varianter, der er både diskrete, elegante og relativt strømlinede; både i effekt og fysisk størrelse. Det kan være et oplagt valg i mange danske hjem, og de fungerer blandt andet også godt i samarbejde med gas- og oliefyr.

Hvis du vil vide mere om solfangere, så er du kommet til det helt rette sted. Her på siden har vi nemlig samlet lidt god viden og informationer om solfangere, så du kan blive klogere på konceptet. Læs blandt andet om, hvad solfangere er, hvordan de adskiller sig fra solceller, hvornår det giver mening at investere i dem, og hvad det skal koste at gøre det.

Ved du allerede nu, at den bare skal have fart på med solfangere hjemme hos dig? Så anbefaler vi, at du allerede nu tager fat i en fagkyndig, der kan hjælpe dig med rådgivning, installation, indkøb og så videre.

I den forbindelse kan du indhente tilbud fra forskellige virksomheder og fagpersoner lige her på siden. Det er gratis og uforpligtende, og det giver dig mulighed for at vælge den samarbejdspartner, der passer dig bedst.

Hvad er en solfanger?

En solfanger er en enhed, der opfanger energien fra solen. Denne energi kommer til udtryk som varme; præcis som du kender det, når du selv bliver varmet op, når du befinder dig i solen.

Solfangeren fanger altså varmen fra solen, og idéen er herefter, at denne varme udnyttes til at opvarme din bolig og / eller forsyne den med varmt vand. Dermed slipper man for at skulle betale til forsyningsselskabet for adgang til den varme, som man i stedet får dækket via solen gennem sine solfangere.

Der er to forskellige typer af solfangere. Det er henholdsvis tale om de såkaldte vacuumsolfangere (også kaldet for rørsolfangere) og plan solfangere. De fungerer på lidt forskellige måder, men resultatet er som udgangspunkt det samme.

Forudsætningen for en succesfuld installation af solfangere er naturligvis, at de kan placeres et relativt solrigt sted. Det er ikke absolut nødvendigt, da de fleste solfangere faktisk kan opfange reflekterede solstråler, hvilket i bund og grund betyder, at de selv på overskyede dage og ikke i direkte sollys kan fange varme.

Derfor er der mange, der vælger at placere dem på taget, men det er ikke nødvendigvis et krav. Hvis du har en åben græsplæne, en mark eller et andet sted, hvor der er plads og sol, kan det som udgangspunkt godt lade sig gøre at montere solfangere.

Hvad er forskellen på solceller og solfangere?

Hvis ikke dette er et felt, som du er synderlig meget inde i, vil du måske sidde og studse lidt over, om vi har glemt, at det i virkeligheden hedder solceller. Men vi har dog ikke helt tabt sutten, for solfangere og solceller er nemlig to forskellige ting.

På den ene side har vi solfangere. De opfanger energien fra solen og omdanner den til varme, der kan bruges til at opvarme brugsvand og i øvrigt opvarme boligen. De kan som udgangspunkt også benyttes til at opvarme andre ting, hvis det er det, man ønsker.

På den anden side har vi solceller. De opfanger også energien fra solen, men i stedet for at omdanne den til varme, omdanner de den til strøm. Denne strøm kan naturligvis bruges til at opvarme ved hjælp af el, men de kan også dække strømmen til opvaskemaskinen, køleskabet, belysningen, opladning af elbil og andet.

 

Som udgangspunkt er solceller mere komplicerede end solfangere, og er derfor også dyrere. De er dog også mere brugbare, idet den strøm de genererer kan bruges til flere formål end den varme, som solfangerne kan levere til boligen.

Men det er altså forskellen på solceller og solfangere, som ellers hurtigt kan komme til at ligne hinanden, hvis man kaster et hurtigt blik på dem. Ved nærmere undersøgelse vil man dog godt kunne se forskellen, da det også er forskellige teknologier, der bruges.

Derfor bør du købe en solfanger

En solfanger kan være et rigtig godt valg i flere forskellige situationer. Som udgangspunkt gælder det, at når du gerne vil tage et miljøvenligt valg i forhold til opvarmning af boligen og vandet der bruges i den, så kan et solvarmeanlæg være en rigtig god løsning.

Dertil er det værd at bemærke, at når først solfangerne er indkøbt og installeret, så kan man spare mange penge på de årlige udgifter til varme – og sågar strøm, hvis man bruger varmen til at overtage eller supplere noget af den opvarmning, der i øjeblikket bliver klaret ved hjælp af el på den ene eller anden måde.

Mange vælger at købe solfangere, når de alligevel skal have udskiftet deres nuværende varmeløsninger. Det kan eksempelvis være et forældet gas- eller oliefyr. Andre tager beslutningen, når de alligevel skal have renoveret taget på huset, og derfor alligevel har stilladset og håndværkerne gående til at installere solfangere på taget.

Det er naturligvis altid en individuel vurdering, om det giver mening at installere et solvarmeanlæg. Det kan være svært at regne på selv, hvorfor vi generelt anbefaler, at man kontakter en fagkyndig, der har forstand på faget, hvis man har seriøse overvejelser om at anskaffe sig solvarmere.

Solfanger pris: Hvad koster det?

I den forbindelse vil kort kigge på prisen for solfangere – for hvad skal det egentligt koste at anskaffe sig sådan et varmeanlæg, der udnytter energien fra solen? Det kan naturligvis være svært at sige, da der er en masse faktorer, der spiller ind.

Det afhænger blandt andet af følgende:

  • Hvilken type af solfanger, man vælger
  • Hvor stort et område, der skal dækkes af solfangere
  • Om anlægget installeres på taget eller på jorden
  • Om der skal laves gravearbejde eller lignende for at forbinde anlægget – og i hvor stort omfang
  • I hvor høj grad, der er sol på steder, hvor anlægget installeres

Som udgangspunkt koster et solfangerpanel et sted mellem 3.000 kroner og 5.000 kroner, men kan naturligvis koste meget mere afhængig af leverandør. Det er f.eks. også muligt at finde et solfangerpanel til 30.000 kr. Og skal du have et komplet solfangeranlæg, så kan prisen let lyde på mellem 30.000 og 60.000 kr. Dertil bør påregnes løn til en fagkyndig, der kan klare monteringen, samt assistere med rådgivning og eventuelt også indkøb, hvis det er nødvendigt.

Her er det nok ikke urealistisk at regne med 500 kroner i timen, men det kan naturligvis også variere alt efter, hvilken virksomhed eller fagmand, man vælger at samarbejde med.

Få tilbud på solfangere

Det er faktisk ikke lovpligtigt at have en fagkyndig til at montere solfangere, og man kan derfor godt gøre det selv. Vores anbefaling er dog, at man kun vælger gør-det-selv-løsningen, hvis man er sikker på, hvad man laver. Gør man det forkert, kan det nemlig føre til blandt andet vand- og fugtskader, hvilket kan blive rigtig dyrt.

Hvis du gerne vil have hjælp fra en fagmand, er der heldigvis rig mulighed for dette. Vores anbefaling er, at du kontakter flere forskellige og indhenter tilbud på solfangere hos dem alle. På den måde får du muligheden for at vælge den samarbejdspartner, der passer dig bedst; både i forhold til pris og i forhold til det, som vedkommende kan hjælpe med.

For at få de bedste tilbud tilbage på din henvendelse, bør du være så detaljeret og beskrivende som muligt i din anmodning. Beskriv gerne, hvad du helt præcist skal have hjælp til:

  • Er det rådgivning, indkøb, montering eller måske alle tre ting?
  • Hvor planlægger du, at solfangerne skal monteres?
  • Hvad er formålet?
  • Hvornår skal det ske?

Alle disse er ting, skal fagmanden typisk kende til for at give et nøjagtigt tilbud, så hvis du får det skrevet ind i din tilbudsforespørgsel vil det give det bedste resultat.