Solfangeranlæg

Få tilbud på VVS opgave

tickHar tid til din opgave

tickDækker din by

tick24 timers døgnsupport

tickHjælp til både private og erhverv

Få et VVS-tilbud phone 42 90 73 35

Har du planer om at installere et solfangeranlæg derhjemme, eller vil du bare gerne vide lidt mere om, hvad et solfangeranlæg er? Så er du kommet til det helt rette sted.

Her i artiklen går vi nemlig i dybden med solfangeranlæg. Først vil vi kort forklare, hvad det er for noget, og hvorfor det kan give god mening at investere i. Senere hen kigger vi nærmere på, hvad det koster at installere et solfangeranlæg, samt om du bør installere det selv eller få en fagkyndig til det.

Afslutningsvis giver vi nogle gode råd med på vejen i forhold til, hvordan du får det bedste tilbud (og dermed den bedste pris) på dit potentielt nye solfangeranlæg.

Vores håb er naturligvis, at du går herfra og er blevet klogere på solfangeranlæg, og om det er noget for dig. Du skulle også gerne få en idé om, hvordan du kommer videre i processen og dermed tættere på at få anlægget installeret derhjemme.

Hvis du fortsat har brug for flere informationer eller måske noget mere specifik rådgivning, når du er færdig med at læse her, er vores anbefaling, at du tager kontakt til en fagkyndig, der kan svare på dine spørgsmål. De er heldigvis lettere tilgængelige end nogensinde før, og de skal nok stå klar med kompetent vejledning.

God fornøjelse!

Hvad er et solfangeranlæg?

Lad os starte fra bunden af, og forklare hvad et solfangeranlæg er.

Det minder på mange måder om et solcelleanlæg i den forstand, at man bruger energien fra solen til en fordel i boligen. Men hvor et solcelleanlæg omdanner solens energi til strøm, omdanner et solfangeranlæg solens energi til varme.

Som udgangspunkt, kan et solfangeranlæg bruges til at få varmt brugsvand og / eller til at varme boligen op. Anlægget har naturligvis størst effekt i sommerhalvåret, hvor der er mest sol, og her vil det med den korrekte placering og installation kunne opvarme det meste af husstandens brugsvand eller varme hele boligen op.

Anlægget vil som regel bestå af flere forskellige dele. Først og fremmest skal der naturligvis være et par solfangere, som er placeret på husets tag eller et andet sted på grunden, hvor der er solrigt. Dertil skal anlægget være forbundet med husets varmtvandsbeholder, så varmen kan sendes videre ud i systemet.

Måden selve solfangerne fungerer på, har vi skrevet meget mere om på vores separate emneside om solfangere. Men hvis vi kort skal opsummere, så findes der to forskellige typer; rørsolfangere og plansolfangere. Idéen er dog den samme; de består af nogle elementer, der fanger varmen fra solen og dermed bliver opvarmet. Efterfølgende ledes der vand igennem eller forbi disse elementer, og på vejen bliver vandet også opvarmet.

Hvorfor bør man investere i et solfangeranlæg?

Der er som udgangspunkt mange gode grunde til at investere i et solfangeranlæg. Nogle af disse vil vi gennemgå her, men vi vil samtidig også kort nævne nogle af de faktorer, som du skal have i mente, inden du tager beslutningen.

Først og fremmest er et solfangeranlæg miljøvenligt. Det kører praktisk talt af sig selv, det har en lang levetid og kræver mere eller mindre ingen vedligeholdelse. Når først det er installeret kan du altså se frem til at solen bidrager til eller står for hele opvarmningen af vandet i boligen – helt gratis.

Det betyder naturligvis store besparelser på udgifterne til varme – især i sommerhalvåret, og det skal naturligvis være en af de drivende faktorer bag investeringen. Dertil er det værd at bemærke, at solfangeranlæg er støjfrie, så du kommer ikke til at opdage dem i hverdagen.

Inden du vælger at installere et solfangeranlæg, er der dog nogle ting, som du skal være opmærksom på. Først og fremmest skal du have vandbåren centralvarme i boligen – ellers kommer anlægget ikke til at give meget mening. Dernæst er det vigtigt at overveje, om du har et solrigt sted på grunden – enten på taget eller i haven – hvor du kan placere anlægget, så du får mest muligt udbytte af det.

Du bør også være opmærksom på lokalplanen for dit område, dit nuværende forbrug på varme, hvor meget du potentielt set kan spare og lignende.

Solfangeranlæg priser: Hvad koster det at få varme fra solen?

En stor del af beslutningen omkring, hvorvidt man skal anskaffe sig et solfangeranlæg eller ej, afhænger naturligvis af hvilken pris, man kan få det til. Og prisen afhænger naturligvis af flere forskellige faktorer, men mest af alt af, hvor stor solfangeranlægget skal være.

En tommelfingerregel er, at hvis man ønsker at bruge solfangeranlægget til udelukkende at opvarme brugsvandet i huset, så skal man påregne at installere omkring 2 kvadratmeter solfangere for hver person, der bor i husstanden. Ønsker man at solfangeranlægget skal assistere med opvarmning af huset, skal det være væsentlig større.

Prisen på et solfangeranlæg vil som udgangspunkt befinder sig et sted mellem 35.000 kroner og 50.000 kroner til en familie på fire personer. Dette afhænger dog af størrelsen, som beskrevet ovenfor, af hvilken type af solfanger man vælger og hvorvidt monteringen kan klares som en standardmontering, eller om der skal yderligere til.

Det betyder, at hvis man kan spare mellem 3.500 kroner og 5.000 kroner om året på varmeregningen, så vil man kunne tjene anlægget hjem på et sted mellem 10 år og 15 år.

Få en fagkyndig til at installere anlægget

Det er som udgangspunkt lovligt at installere sit eget solfangeranlæg uden hjælp fra en autoriseret installatør. Vores klare anbefaling er dog, at du får en fagkyndig til at gøre det for dig, og det er der et par årsager til.

Først og fremmest vil en fagkyndig have meget erfaring med opsætning af solfangeranlæg, og vil derfor kunne gøre det hurtigere og med mindre risiko for at lave fejl. Dermed kan du også føle dig mere sikker og spare dig selv for mange frustrationer.

Dertil vil der skulle laves noget forskelligt rørarbejde. Hvis solfangeranlægget monteres på taget, skal der også arbejdes med og omkring tagkonstruktionen. I begge tilfælde kan konsekvenserne ved at gøre noget forkert være særdeles alvorlige, da de kan ende i vandskader og lignende.

Hvis det er en installatør, der udfører opgaven, er risikoen for fejl naturligvis mindre. Samtidig vil virksomheden, der har udført arbejdet, kunne gøres erstatningsansvarlig, hvis der skulle opstå skader som følge af installationen.

Det giver ekstra sikkerhed til dig, og det er absolut værd at tage med.

Indhent tilbud og få en god pris på dit solfangeranlæg

Når du skal have finde en installatør, der kan installere dit nye solfangeranlæg og i øvrigt hjælpe dig med beregninger, tilslutninger, rådgivning og så videre, så er vores anbefaling, at du indhenter tilbud fra flere virksomheder.

Ved at gøre det, får du muligheden for at sammenligne de forskellige virksomheder på både prisniveau, garantier, hvor hurtigt de kan udføre arbejdet, kvalitet af rådgivning og så videre. Alle disse ting bør naturligvis spille en faktor, når du vælger installatør, og ved at indhente tilbud fra flere, bliver du klogere på, hvordan niveauet ligger.

Når først du kender niveauet, så er det også nemmere for dig at vælge det bedste tilbud på installation af et solfangeranlæg. Samtidig giver det dig mere viden omkring hele processen og fremgangsmåden, hvilket kan føre til, at du kan stille nogle flere kritiske spørgsmål undervejs – og det er absolut også en vigtig egenskab.