Sprunget vandrør

Få tilbud på VVS opgave

tickHar tid til din opgave

tickDækker din by

tick24 timers døgnsupport

tickHjælp til både private og erhverv

Få et VVS-tilbud phone 42 90 73 35

Med sprængte eller utætte vandrør er tidsfaktoren afgørende. Vi tænker aldrig over rørføringerne i vores boliger til daglig. Og når vi gør det, er det tit fordi, skaden allerede er sket. De muligheder, vi har for at opdaget det, er desværre ofte selve symptomerne på, at der er en utæthed.

Det vigtigste råd, som alle, der arbejder på området, giver, er at holde øje med vandmåleren. Det lyder banalt, især hvis du allerede har et sprunget vandrør, som du skal have skiftet eller lappet. Men når det kommer til de skjulte vandrør, for eksempel dem under gulvet, er det i mange tilfælde den eneste chance vi har for at opdage det.

Hvad end årsagen til det sprængte vandrør er, gælder det om at begrænse skaden og lukke for vandet. Et skjult sprunget vandrør, der lækker vand, uden du opdager det, kan anrette store skader med tiden. Både typiske frugtskader og skader på de omgivende materialer.

Vil du læse mere om, hvordan man finder utætheder i skjulte vandrør, eller hvem, du kan kontakte, når skaden er sket, så kan du med fordel læse videre her. Vvs-oversigt.dk har tekster om rigtig mange emner, der er relaterede til vores vand- og varmeinstallationer. Skal du finde et VVS-firma, der kan rådgive eller hjælpe med et problem, så er siden her også et godt sted at starte.

Hvad er særlig slemt ved skjulte sprængte vandrør?

Der er en del forskellige vandførende rør, som vi ikke kan se – og hvor vi ikke opdager det, hvis det drypper. Det kan for eksempel være indstøbte vandrør i ældre boliger, eller varme- og vandrør, der løber under gulvet.

Fordi der kan gå længere tid, inden det bliver opdaget, får tidsfaktoren endnu større betydning. Den langvarige fugtpåvirkning kan få en lang række følgevirkninger. Svampeskader og råd, for eksempel. Udgifterne til udbedringen af skaderne kan vokse sig store. Især hvis håndværkerne skal gennem vægge eller gulve for at komme til rørene.

Et sprunget vandrør under gulvet kan være årsag til store skader og et sort vandtab. Chancerne er ikke gode for at opdage det i tide. Ofte vil det være vandtabet i sig selv, der bliver den ringende alarmklokke. Det bedste, du kan gøre, er at holde øje med vandmåleren.

Får du mistanke om, at skaden er sket, og kan du ikke selv blive sikker på, hvor vandrøret er sprængt, er det med at kontakte en VVS’er så hurtigt som muligt.

Hvordan finder man skaderne på et sprunget vandrør?

Utilgængelige og skjulte vand- eller varmerør kan være svære at reparere – simpelthen fordi, utætheden er næsten umulig at lokalisere.

Den teknologiske udvikling har heldigvis gjort det nemmere for os. De professionelle har en række metoder, de bruger, når de skal finde skader og sivningssteder på skjulte, sprængte vandrør. Der er firmaer, som specialiserer sig i at udbyde opsporing af utætheder og vandskader. Men det vil helt sikkert også være noget, du kan tale med en autoriseret VVS’er om.

Sporing med varmefølsomme kameraer

Under gulvet har vi ofte vores vandførende varmerør. Gulvvarme-installationer falder naturligvis også i denne kategori.

Såkaldt termografi er en metode, som ofte anvendes til at finde skjulte rør og lækager. Med termografi gør man brug af varmefølsomme kameraer. Varmerør vil kunne ses tydeligt med denne metode, fordi temperaturforskellene er relativt store.

Ofte vil der også være en temperaturmæssig afvigelse i området omkring utætheden i rørene, som kameraerne kan opfange. Det giver en god ide om, hvor skaden er lokaliseret – og om der eventuelt er flere i det samme område.

Kemiske midler til opsporing

Ved hjælp af sporingsgas kan man lokalisere utætheder i vand- og varmerør meget præcist. Personen, der udfører sporingen, fylder en lille smule af en sporgas i rørene. Gassen følger rørene, og hvis røret er sprængt, vil gassen også trænge ud, der hvor utætheden er.

 

Sporing med såkaldte isotoper er også en meget præcis lokaliseringsmetode. Isotopen er et meget let radioaktivt stof. Ligesom gassen skal sporstoffet indføres i rørene. Efter noget tid, hvor der er indført meget små mængder af isotopen, vil den have samlet sig omkring det utætte sted. Isotop-metoden kræver dog, at rørene ikke er for dybt nedgravede.

Se mere om vandrørsskader – og hvad du kan gøre

Heldigvis er vi ikke helt hjælpeløse, når vi står med et sprængt vandrør. Der er ting, du kan gøre selv. Forebyggelse og mindre, midlertidige reparationer. Er du nysgerrig, kan du læse mere på vvs-oversigt.dk. Siden dækker også mange andre emner på VVS-området. Varmepumper, afløb, radiatorer og meget mere.

Skal du have skiftet et sprunget vandrør i en fart – så gælder det om at finde hjælpen i lokalområdet. Vvs-oversigt.dk gør det enkelt at komme i kontakt med professionelle fagfolk i hele landet.