Termostat virker ikke

Få tilbud på VVS opgave

tickHar tid til din opgave

tickDækker din by

tick24 timers døgnsupport

tickHjælp til både private og erhverv

Få et VVS-tilbud phone 42 90 73 35

Der kan være mange forskellige grunde til, at der ikke er varme på derhjemme, men særligt én ting skal du være opmærksom på, hvis termostaten ikke virker. Termostaten er det apparatur, du skruer op og ned på for at regulere varmen i dine radiatorer, og inde i denne sidder der det, man kalder en pakdåse.

Som det allerførste skal du have selve termostaten af, hvorefter du kan se direkte ind til pakdåsen. Du vil se en lille stift, som du gerne skulle kunne rykke en lille smule på. Hvis du ikke kan rykke på den, og den sidder godt fast, så er det muligvis grunden til, at din termostat ikke virker. Dette er den mest hyppige grund, fordi mange har slukket for varmen helt om sommeren, hvilket leder til lange perioder uden gennemstrømning af vand.

Når der ikke er nogen gennemstrømning, sker det, at ventilen gror fast, og det betyder, at man ved starten af fyringssæsonen kan opleve, at der simpelthen ikke kommer varme på. Men der kan også være andre grunde til, at din radiatortermostat ikke virker, og dem vil vi komme nærmere ind på her.

Termostat virker ikke – hvad er mine muligheder?

Hvis du har prøvet at fikse problemet selv ved at rokke på ventilen eller decideret skifte pakdåsen, og du stadig ikke kan få varme på, bliver problemet lidt mere kompliceret. Det næstbedste råd er at lufte dine radiatorer, fordi luftlommer kan forhindre vandet i at cirkulere rundt.

I nogle tilfælde kommer der stadig en smule varme rundt selv med en radiator, der trænger til udluftning, og hvis der er en forskel på temperaturen i top og bund af radiatoren, kan det meget vel skyldes disse luftlommer, som blokerer for vandet.

Mangel på varme i etageejendom

Der er forskellige fremgangsmåder afhængigt af, om du bor i en etageejendom eller i hus meget egen centralvarmepumpe. Du bør som udgangspunkt forhøre dig hos viceværten, hvis du bor i en etageejendom, hvor flere personer benytter af vandet til radiatoren, og hvor du måske ikke har direkte adgang til varmepumpen.

Derudover er det meget muligt, at problemet med varmen ligger ved varmepumpen, og der kan derfor være flere i opgangen, som oplever problemer med varmen. Hvis du gerne vil afklare problemets kilde, bør du derfor snakke med naboen og høre, om de heller ikke har nogen varme. På den måde kan du få bekræftet, at det netop er din termostat, den er gal med, og ikke selve bygnings varmeapparatur. Hvis netop din termostat ikke virker, handler det om noget med radiatoren i din specifikke lejlighed.

Hvad gør jeg, hvis termostat ikke virker i hus?

Hvis du føler dig ferm ud i at løse VVS-problemer i hjemmet, så er det muligt at ordne varmen selv, hvis din radiatortermostat ikke virker. Det er dog en kompliceret proces, som kræver, at du ved, hvad du står og kigger på, og det er bestemte ikke alle, der er eksperter i deres eget varmesystem.

Vi anbefaler derfor som udgangspunkt, at du benytter dig af en professionel VVS-mand, hvis du støder på et problem, der ikke kan ordnes med en ventiljustering eller en ny pakdåse. Hvis du vælger at gøre det selv, skal du huske, at der med god sandsynlig kommer til at ryge lidt vand ud af radiatoren. Dette vand har ligget længe og kan være svært at få af tøj, så husk at bruge klæder, som kan tåle at blive beskidte.