Utæt samling vandrør

Få tilbud på VVS opgave

tickHar tid til din opgave

tickDækker din by

tick24 timers døgnsupport

tickHjælp til både private og erhverv

Få et VVS-tilbud phone 42 90 73 35

Utætte vandrør kan være meget besværlige at døje med, og så kan det være en særdeles dyr oplevelse, hvis lækagen ikke opdages i tide. En utæt samling vandrør kan vise sig at være et større problem end et enkelt vandrør, fordi en utæt samling vandrør typisk består af de samme installationer og de samme materialer, hvorfor der er sandsynlighed for, at den ikke kun er gal med ét rør.

Uanset om du har en hel samling utætte vandrør, eller det bare er et enkelt rør, så bør du kontakte fagfolk, som kan udbedre skaderne. Du kan være heldig, at problemerne kan fikses uden et større indgreb, men hvis problemet er gennemgående, kan du risikere en udskiftning af din utæt samling vandrør.

Utæt samling af vandrør – hvorfor sker det?

Vandrør lækker ofte, fordi vi har at gøre med metalrør af forskellige metaller, som sættes sammen. Her vil du i overgangen med fittings fra det ene rør til det andet opdage lækagen, hvor vandet tærer metallet. Med tiden vil det være nødvendigt, at man udskifter sine rør, fordi alle typer af metaller tærer efter lang tid nok, og hvis problemet er selve installationen, vil man opdage det hurtigt.

Har du derfor en utæt samling af vandrør, kan det skyldes, at de er gamle og har brug for at blive udskiftet. Metallerne er ganske enkelt tæret, og du vil typisk se, at det er det mindst ædle metal, som dine rør består af, der er tæret.

Hvordan ser man, om en samling af vandrør er for gammel?

Det skal først og fremmest siges, at disse skader primært viser sig på brugsvand, altså vand til bruser, vandhane og så videre, fordi der er ilt i vandet. Ilten er nemlig en forudsætning for den tæring, som vi kender. Det er en anden type vand, som kommer ind i din radiator, og derfor vil din radiator ikke vise udslag på samme måde som en utæt samling vandrør til brugsvand.

Udover det åbenlyse svar, som er, at der drypper vand fra vandrøret, kan du se tæringen ved galvanisk tæring, som viser sig som orange pletter udenpå røret. Har du altså en samling af vandrør, som ikke er lækket endnu, men som viser disse tegn, bør du overveje at skride til handling. Ellers kan det blive dyrt for dig at opdage det for sent.

Utæt vandrør, hvem betaler?

Hvis du ejer dit hjem, ejer du også din samling af vandrør, og derfor er det dig, der står med regningen, hvis du oplever en utæt samling vandrør derhjemme på egen grund. Bor du derimod til leje, bør du ved mistanke eller opdagelse af en utæt samling vandrør straks kontakte din udlejer, som kan tage hånd om problemet.

Hvis du bor til leje, vil udlejer som udgangspunkt tage sig af betalingen, men det afhænger af de enkelte kontraktforhold, samt om det kan påvises, at du har gjort noget aktivt for at ødelægge rørene. Hvis du derfor er ved at flytte ind i en lejebolig, anbefales det, at du tjekker din samling af vandrør igennem for at sikre dig, at du ikke flytter ind i en bolig med rørdefekter.

Gode råd til nybyg

Står du og skal bygge fra bunden, og vil du gerne undgå en utæt samling vandrør, samt eventuelt opdage det i tide, hvis uheldet skulle være ude, så er der nogle forholdsregler, du bør tage dig.

  • Brug hele stykker plastik, hvis det er muligt. Utæt samling af vandrør skylds ofte sammensætning af forskellige metaller.
  • Lad din samling af vandrør være synlig. Du vil ikke alene opdage lækagen hurtigere og spare på vandregningen, men du undgår også omfattende følgeskader og renoveringer som konsekvens af fugtproblemer.

Du bør ikke foretage sådanne installationer uden som minimum at have forhørt dig hos en professionel. Det er bedst, hvis du betaler dig fra at få det lavet, da installation af vandrørssamlinger kræver en vis viden om metallers tæring samt den lokale infrastruktur af rør i din bolig. Visse installationer kræver faktisk, at du benytter dig af autoriseret arbejde, men det er en pris, som vil være det værd for dig i sidste ende.