Jordvarmepumpe

Få tilbud på VVS opgave

tickHar tid til din opgave

tickDækker din by

tick24 timers døgnsupport

tickHjælp til både private og erhverv

Få et VVS-tilbud phone 42 90 73 35

Er du på udkig efter en billig, miljøvenlig og simpel varmekilde til din bolig? Måske er du ved at bygge hus og skal træffe en beslutning om, hvordan din bolig skal opvarmes? Et godt bud er et jordvarmeanlæg. Det er en vedvarende og energivenlig løsning på trods af, at der bruges lidt strøm til at drive anlægget.

Det fungerer på den måde, at en varmepumpe udnytter varmen i jorden, som den omdanner til energi. Derfor er det et godt valg til dig, der vil gøre noget godt for miljøet.

Hvad er en jordvarmepumpe?

Jordvarmeanlægget har en varmepumpe. Nede i jorden er en slange fyldt med væske, som bliver varmet op af energien i jorden, der kommer fra solen. Slangerne ligger ca. en meter nede i jorden. Der bliver pumpet væske ind i varmepumpen, varmen trækkes ud og der bliver dermed ført varme ud i din boligs radiatorer.

En varmepumpe består af en fordamper, kondensator, kompresser og en drøvleventil. Disse forskellige dele har forskellige egenskaber. De sørger hhv. for, at der optages og afgives varme, at temperaturen hæves, og at mængden af kølemiddel reguleres.

Varmepumpen opsamler varme fra slangen og fører det videre til fordamperen, som omdanner væske til damp. Energien herfra føres videre til kondensatoren og derefter til kompressoren. Kompressoren øger trykket inden energien bliver afleveret til centralvarmeanlægget. Denne proces gentages, og sådan fungerer jordvarmepumpen.

Jordvarmepumpen udnytter som nævnt varmen i jorden, som kommer fra solen. Men selvom energien kommer fra solen, kan du altså stadig regne med dit jordvarmeanlæg, f.eks. om vinteren, hvor solen ikke skinner så meget som om sommeren. Væsken i slangerne kan stadig varme energien fra jorden.

Hvordan finder jeg den bedste jordvarmepumpe til mine behov?

Hvis du skal installere jordvarme i din have, skal du være opmærksom på, at du ikke kan plante træer der, hvor jordvarmepumpen skal være. Jordvarmepumpen skal bruge sol, og derfor bør man ikke plante eller placere noget, der kan skygge for solen.

Når du skal have en jordvarmepumpe, kan du få foretaget en jordprøve, som bruges til at regne ud, hvor stor dit anlæg skal være samt hvilket energiforbrug, du kan forvente. Desuden skal din bolig være egnet til at få et jordvarmeanlæg. Bl.a. er det vigtigt, at din bolig er godt isoleret og tæt. Du skal få tjekket, at der ikke er træk fra døre og vinduer. Hvis din bolig ikke er isoleret ordentligt, bliver det for dyrt at holde et jordvarmeanlæg kørende.

En jordvarmepumpe fås desuden i en lodret og en vandret model. Den lodrette er velegnet til dig med en mindre grund, da dens ledninger bores lodret ned i jorden, og derfor ikke fylder så meget som en vandret. Dog kan denne model være svær at vedligeholde sammenlignet med den vandrette.

Hvis du er i tvivl om, hvilken jordvarmepumpe, der er den bedste for dig, så er der råd og vejledning at hente hos VVS-oversigt. Vi hjælper dig gerne, så du kan finde ud af, hvilken model der er den bedste jordvarmepumpe til dig og dine behov.

Hvad er prisen på en jordvarmepumpe?

Du kan få mange forskellige jordvarmepumper til mange forskellige priser. Prisen afhænger bl.a. af, hvilken model du skal have, hvor stor din bolig og din grund er samt hvor meget varme du har brug for. Derudover skal du tage højde for, at der er omkostninger i forbindelse med selve installationen af jordvarmeanlægget.

Der er naturligvis en udgift forbundet med anskaffelse og installation af en jordvarmepumpe, men der er også en del at spare på sigt. Da jordvarmen leveres af solen, er den omkostningsfri. Det der koster penge i forbindelse med jordvarme, er når jordvarmen skal omdannes til energi, hvilket kræver el. Der går altså ikke mange år, før et jordvarmeanlæg har tjent sig ind. Hertil kommer også, at en jordvarmepumpe har en lang levetid. Slangerne til jordvarmen har endda en endnu længere levetid end selve pumpen. De kræver desuden ikke meget vedligeholdelse, når de er lagt ned i jorden. Det er altså kun pumpen, der indimellem skal have et servicetjek.

Står du i den situation, at du er i gang med at bygge nyt hus og alligevel skal have nyt varmeanlæg, bør du overveje, om en jordvarmepumpe kunne være en løsning for dig.

Du kan også sagtens få en jordvarmepumpe i dit nuværende hjem. Her sparer du mest, hvis du skifter fra elvarme eller oliefyr. Her skal du desuden være opmærksom på, at du kan få tilskud på jordvarmeanlægget, hvis du skifter enten oliekedel, biokedel, gasfyr eller elvarme ud med en jordvarmepumpe og bor i et område uden fjernvarme.

Er der alternativer til jordvarmepumper?

Hvis du gerne vil have en miljøvenlig og billig varmekilde, er en jordvarmepumpe imidlertid ikke den eneste løsning. En luft til luft eller en luft til vand varmepumpe er også en mulighed. En luft til luft varmepumpe anvender luften udendørs som sin energikilde, det sammen gør en luft til vand varmepumpe. En væsentlig forskel på disse to er, at en luft til luft varmepumpe kun kan give dig rumvarme, hvorimod en luft til vand varmepumpe både kan give dig rumvarme og varmt brugsvand. En luft til luft varmepumpe er derfor ideel til mindre huse, som f.eks. sommerhuse, eller som supplement til en anden varmekilde i din almene bolig.

Disse to varmepumper er desuden billigere end en jordvarmepumpe, men besparelsen på sigt, er størst ved en jordvarmepumpe. Hvis du f.eks. gerne vil have en varmepumpe, men ikke har en stor have eller grund, som denne kan være i, er en af de andre varmepumper også et godt valg.

En luft til luft og en luft til vand varmepumpe fås i mange forskellige varianter med forskellige funktioner. Det betyder også, at prisen på dem varierer meget. Alt efter hvilke behov du har, er der helt sikkert en varmepumpe, der passer til dig og dit hjem. Du skal dog være opmærksom på, at der er forskel på, hvad de to varmepumper kræver.

En luft til vand varmepumpe kræver, at du har radiatorer eller gulvvarme. Det er derfor et godt valg til dig, der har olie- eller gasfyr, som du gerne vil skifte ud med en varmepumpe. En luft til luft varmepumpe kræver ikke, at du har radiatorer eller gulvvarme, den er simpel at installere og kræver blot, at du har plads til varmepumpens udedel.

Har du brug for hjælp af en professionel VVS’er? Kontakt VVS-oversigt og få hjælp

Uanset om du vælger en jordvarmepumpe, en luft til vand varmepumpe eller en luft til luft varmepumpe, opnår du en besparelse på sigt og du træffer et miljørigtigt valg. Der er naturligvis forskel på, hvor nemt det er at sætte de forskellige varmepumper op. Luft til luft og luft til vand varmepumper er dem, der er lettest at installere. Men det kan alligevel være, at du har brug for hjælp fra en VVS-installatør.

Har du også brug for hjælp til at finde den helt rigtigt løsning for dig, kan du kontakte os hos VVS-oversigt. Vi er klar til at rådgive og vejlede dig, så du kan træffe det valg, der er bedst for dig.