Varmepumpe larmer

Få tilbud på VVS opgave

tickHar tid til din opgave

tickDækker din by

tick24 timers døgnsupport

tickHjælp til både private og erhverv

Få et VVS-tilbud phone 42 90 73 35

En varmepumpe er et stort element i ethvert hjem, som både fylder meget rent visuelt, og som det kan være svært at undgå støj fuldkomment fra – medmindre der er tale om en jordvarmepumpe, som ikke giver de samme gener. Det er derfor afgørende, at man fra start finder en god placering til den, så den fylder mindst muligt i hverdagen.

Har du en luft til luft varmepumpe eller en luft til vand varmepumpe, kan du risikere, at din varmepumpe larmer, også selvom der ikke er noget galt med den. Derfor vil denne artikel primært omhandle, hvad man kan gøre, før man vælger at installere sin varmepumpe. Der er nemlig nogle forskellige foranstaltninger, man kan gøre, for at den forstyrrer mindst muligt.

Varmepumpe larmer – regler for støj

Når du skal anskaffe dig en varmepumpe, skal du gøre dig bekendt med andre ting end bare pris og kvalitet, som er de ting, vi naturligt nok først kigger efter, når vi køber noget nyt. En varmepumpe larmer, og du skal derfor være opmærksom på den gældende regler for støj, der er i din kommune. Denne information kan du typisk finde på kommunens hjemmeside.

Disse regler handler om, at din nye varmepumpe ikke skal være til gene for naboer og andre omkring dig. Der findes beregnere, som kan give dig en indikation af, hvor meget din varmepumpe kommer til at larme, men de kan ikke give det præcise resultat. Det finder du først ud af, når du har installeret din varmepumpe. Du kan dog gøre nogle forskellige ting for at sikre dig, at din varmepumpe larmer mindst muligt.

Hvilken varmepumpe skal jeg vælge for mindst larm?

Der er mange modeller af varmepumper, og de har forskellige støjniveauer. Som nævnt er det meget vigtigt, at du er bevidst omkring støjen, da for meget støj fra din varmepumpe kan være decideret ulovligt i dit område, og du kan blive bedt om at fjerne den. Når du køber en varmepumpe, er det angivet, hvor meget den støjer, og det er et godt første skridt at vælge en støjsvag model.

Men selvom du har valgt en støjsvag model, er det ikke nødvendigvis nok, hvis du vil holde dig under den decibelgrænse, som er sat af din kommune.

Valg af placering til varmepumpe, der larmer

Du kan vinde rigtig meget, hvis du vælger den rigtige placering til din varmepumpe. Hvis du gerne selv vil undgå støjgener, skal du naturligvis vælge et sted, hvor den ikke generer dig i hverdagen.

  • Opsæt varmepumpen et sted, hvor naboer generes mindst muligt.
  • Brug eventuelt skur eller andre konstruktioner, der ikke er beboet, som afskærmning, da vægge tager meget af lyden.
  • Placer den så langt nede mod jorden så som muligt, uden at enheden mister adgang til det nødvendige luftlow.
  • Hårde overflader reflekterer og forstærker støj, mens bløde overflader dæmper støjen.

Undgå at din varmepumper vibrerer

En stor del af støjen fra en varmepumpe kan komme fra, at den vibrerer på en overflade, der ikke tager så godt imod disse vibrationer. Hvis du eksempelvis benytter dig af betonfliser som underlag til din varmepumpe, kan du undgå, at din varmepumpe larmer for meget. Det vigtigste er bare, at den står stabilt, så den ikke rykker sig ved vibrationer.

Du kan også samtidig vælge at isolere din varmepumpe, hvilket kan gøres med gummidutter på bunden af varmepumpen. Som en sidste løsning kan du også bygge støjreducerende skærme rundt omkring din varmepumpe.

Hvad gør jeg, hvis jeg ikke kan fikse problemet selv?

Er det første gang, du skal købe varmepumpe, anbefaler vi, at du allierer dig med kyndige fagfolk til både installation og rådgivning af køb af varmepumpe. Som du kan læse i denne artikel, er der regler for din varmepumpe, som skal forhindre, at din varmepumpe larmer, og samtidig skal den installeres korrekt og efter lovgivningen på området.

Det er en større investering for de fleste, og derfor er det afgørende, at du sikrer dig en løsning, som holder på sigt, og som ikke bliver en større økonomisk byrde i længden.