Hvis du går og tænker lidt på afkalkning af varmtvandsbeholder, som man jo gør, og gerne vil vide lidt mere om det, så er du kommet til det rette sted. Her i artiklen går vi nemlig i dybden med lige netop det emne, som en del af vores stadigt voksende udvalg af artikler om praktisk talt alt, der vedrører VVS i og omkring boligen.
I denne omgang kan du blive klogere på, hvorfor man skal afkalke sin varmtvandsbeholder – og faktisk også, hvor ofte man bør gøre det. Dertil får du en kort gennemgang af, hvorvidt du kan gøre det selv.
Afslutningsvis får du også et par gode tips til, hvordan du kan spare penge på opgaven, hvis du ender med at få en fagkyndig til at klare arbejdet for dig. Vi kan allerede nu afsløre, at det kan vise sig at være et smart valg af flere årsager, men mere om det senere.
Vi håber naturligvis, at du går herfra med en følelse af at være blevet klogere på afkalkning af varmtvandsbeholdere, og hvordan du skal gribe det an. Der er i hvert fald nok læsestof at gå i gang med her i artiklen.
God fornøjelse!
Hvorfor skal man afkalke sin varmtvandsbeholder?
En varmtvandsbeholder er konstant fyldt med vand, hvilket i Danmark betyder, at der på sigt vil danne sig kalk. Det er præcis ligesom, hvis du efterlader en sjat vand i et glas eller kigger på gulvet i din bruser; det er svært at komme uden om, at der dannes kalk.
Det er som sådan ikke et problem, at der er kalk i varmtvandsbeholderen. Men det kan være til gene, da det blandt andet kan betyde, at du der er mindre tryk på vandet, og at der er mere kalk i det vand, som kommer ud af hanerne.
Begge ting er naturligvis irriterende, og er noget, som de fleste med al sandsynlighed ville foretrække at undgå, hvis det ellers var muligt. Det er altså nogle af de primære årsager til at man bør afkalke sin varmtvandsbeholder.
Hvis der er meget kalk i beholderen kan det også føre til, at den ikke holder sig kørende lige så længe, som hvis der ikke var kalk i. Det er blot endnu en fortaler for, at man sørger for, at varmtvandsbeholderen regelmæssigt bliver rengjort.
Hvor ofte skal varmtvandsbeholderen afkalkes?
Regelmæssigt kan være et stort ord, så hvor ofte skal en varmtvandsbeholder afkalkes? Det kan være vældig svært at sige, da det naturligvis afhænger af alverdens forskellige faktorer. Især spiller mængden af kalk i vandet på din bopæl en stor rolle. Der er nemlig nogle steder i Danmark, at der er mere kalk end andre.
Hvis du bor sådan et sted med meget kalk i vandet, vil du naturligvis skulle afkalke din varmtvandsbeholder oftere, end hvis du bor et sted med mindre kalk i vandet. Hvor ofte det er afhænger til dels også af, hvor din smertegrænse går. Men den nemmeste regel er simpelthen, at det er, når man begynder at opleve nogle af de førnævnte problemer.
Som udgangspunkt er anbefalingen, at man får afkalket sin varmtvandsbeholder hvert tredje år. På den måde undgår man for mange problemer og øger i øvrigt også beholderens levetid.
Kan man selve afkalke sin varmtvandsbeholder?
Hvis du går og drømmer om at afkalke din varmtvandsbeholder selv, så lad være. Det er en større opgave, der kræver, at får adgang til indersiden af beholderen, og det vil typisk både være besværligt og med risiko for, at der er noget, der går i stykker undervejs.
Dertil gælder det helt generelt, at man skal være autoriseret installatør for at måtte servicere, tilslutte og afkoble en varmtvandsbeholder. Det er der naturligvis en grund til; man har nemlig med rigtig meget vand at gøre, og det kan hurtigt give alvorlige problemer, hvis der er noget, der går galt.
Vand- og fugtskader, som kan opstå ved en forkert håndtering af varmtvandsbeholderen i forbindelse med afkalkning, kan ikke bare være dyre at rette op på, men også kritiske for selve konstruktionen af huset. Det bør derfor til enhver tid forsøges undgået, hvis det er muligt.
Der er forskellige internetfora, hvor der beskrives måder, hvorpå man selv kan afkalke en varmtvandsbeholder relativt enkelt. Vores erfaringer er dog, at det oftere går skidt end det går godt, og det kan derfor være en farlig øvelse at kaste sig ud i.
Få hjælp til sikker afkalkning fra en fagkyndig
Hvis du gerne vil have afkalket din varmtvandsbeholder, så kan du heldigvis få hjælp fra en fagkyndig. En uddannet VVS’er vil både kunne afkalke varmtvandsbeholderen og give rådgivning omkring, hvorvidt det er nødvendigt, hvor ofte det er nødvendigt og så videre.
Ved at benytte en fagkyndig er du sikker på, at alt bliver gjort rigtigt. Vedkommende vil være uddannet til og have erfaring med blandt andet afkalkning og generel håndtering af varmtvandsbeholdere, og det kommer altså dig til gode.
Du sikrer dig, at din varmtvandsbeholder fortsætter med at virke, samtidig med, at du undgår, at der opstår problemer, der potentielt set kan være både besværlige og dyre at rette op på.
Det må siges at være en god handel, især fordi sådan en afkalkning sjældent er noget, der tager uendelig lang tid.
Indhent tilbud på afkalkning af varmtvandsbeholder
Selvom det ikke tager utroligt lang tid at få afkalket sin varmtvandsbeholder, så er der ingen grund til bare at vælge den første og bedste VVS’er der melder sig til opgaven. Som med alt andet håndværkerarbejde, kan det være en rigtig god idé at undersøge sine muligheder inden man takker ja til et tilbud.
Derfor anbefaler vi, at du indhenter tilbud fra flere forskellige virksomheder, der kan assistere med afkalkning af varmtvandsbeholder. Ved at få tilbud fra flere forskellige, får du et bedre udgangspunkt for din beslutning.
Du kan nemlig sammenligne de enkelte tilbud på kryds og tværs, og dermed vælge den virksomhed med den bedste pris, de bedste anmeldelser fra tidligere kunder, de bedste garantier eller lignende. Der er mange forhold, som man kan vægte højt, og i nogle tilfælde kan man være heldig at finde en VVS’er, der opfylder mange af de krav, som du stiller.