Afløb lugter

Få tilbud på VVS opgave

tickHar tid til din opgave

tickDækker din by

tick24 timers døgnsupport

tickHjælp til både private og erhverv

Få et VVS-tilbud phone 42 90 73 35

Dårlig lugt fra afløb er et problem, som kan forekomme ret ofte, og som stort set alle oplever på et tidspunkt. Vi har mange forskellige afløb i hjemmet, som alle kan komme til at lugte eller ligefrem stinke.

Og det er få ting, der signalerer dårlig hygiejne så kraftigt som lugten fra afløbet. Ofte registrerer vi en ubehagelig lugt, inden vi når at se, at badeværelset eller køkkenet ellers er skinnende rent. Men først og fremmest er det ubehageligt for dem, der selv bor i hjemmet, laver maden i køkkenet eller tager bad under bruseren.

Heldigvis er lugt fra afløbet noget, som ofte kan behandles nemt. Tit er det også noget, som du selv kan ordne. Men andre gange kan det være et problem, som kræver professionel hjælp fra en VVS’er.

På vvs-oversigt.dk kan du læse om, hvad der typisk gør sig gældende i forbindelse med lugtende afløb. Her på siden kan du også finde en VVS’er i dit eget område og indhente et gratis tilbud.

Hvad bør jeg være opmærksom på?

Det behøver ikke være uoverskueligt at bekæmpe dårlig lugt fra afløbet. Her er en række ting, som du med fordel kan overveje, inden du beslutter, hvordan problemet skal løses:

  • Hvor kommer lugten præcist fra?
  • Er der vandlås på afløbet?
  • Lugter afløbet, når der kommer vand i?
  • Kan jeg selv rense mit afløb?
  • Er der brug for professionel hjælp?
  • Stammer lugten fra kloakken?

Hvad betyder vandlåsen for lugtende afløb?

Vandlåsen kan beskrives som et ekstra led mellem din vandførende installation, afløbet og kloakken. En vandlås er ofte et rør, der er formet sådan, at der altid befinder sig en smule vand i røret. Vandet lukker for luftgennemstrømningen, og dermed også for de lugte, der kan komme fra kloakken.

Vandet i vandlåsen bliver skiftet ud, hver gang du for eksempel bruger vasken eller toilettet. Hvis det er en installation, som sjældent bliver brugt, kommer vandet til at stå stille i vandlåsen. Og stillestående vand kan i sig selv godt komme til at lugte lidt. Dårlig lugt fra et toilet kan også opstå, hvis vandet i kummen står stille for længe.

Men hvis der går rigtig lang tid, uden at der løber nyt vand gennem vandlåsen, kan der ske det, at vandet fordamper så meget, at der bliver åbnet for luftgennemstrømningen. Hvis det sker, kan man ofte opleve, at der breder sig ubehagelige lugte fra kloakken under huset.

Det er ikke unaturligt, og er heldigvis nemt at forebygge. Hvis du har et afløb, som sjældent er i brug i dagligdagen, kan du ganske enkelt sørge for at tilføje vand, der kan strømme igennem og udskifte vandet i vandlåsen.

Hvad betyder jordslået lugt i forbindelse med afløb?

En ubehagelig lugt, som adskiller sig lidt fra andre typiske, ulækre lugte er den jordslåede lugt. Det er en beskrivelse, som kan være svær at ramme helt præcist – især hvis man oplever det første gang, eller hvis man støder på ordet første gang.

Det, der typisk menes med ”jordslået”, er en stram og klam lugt. Nogle beskriver det som en muggen lugt, eller som lugten af klamme håndklæder, der har hængt for længe og ikke er blevet vasket. Badeværelset er et rum, hvor jordslået lugt ret ofte kan forekomme. Det er både et rum med flere afløb og et rum, hvor luftfugtigheden gerne er meget høj.

Den jordslåede lugt forbindes ofte med skimmelsvamp eller andre fugtskader. Men mange oplever også jordslået lugt, som kommer fra et afløb i hjemmet. Stammer den jordslåede lugt fra et afløb, kan årsagen sagtens være den samme som ved andre lugte. Derfor kan det også sagtens være det samme, du skal gøre for at løse problemet.

Hvad kan jeg gøre for at holde mit afløb rent?

Forebyggelse er ofte den enkleste måde at undgå lugtende afløb på. Der er et kendt udtryk, der siger at det er nemmere at holde rent end at gøre rent. Og det gælder i høj grad også her.

Hvis du leder efter professionel VVS-hjælp eller sidder og læser om lugtende afløb, så er det måske fordi, skaden allerede er sket. Men det kan alligevel være nyttigt at se på den lettere hjemlige rengøring og brugen af de installationer, der er tilsluttet et afløb. Måske kan det lede dig på sporet af årsagen til den dårlige lugt.

Toilettet kan transportere kropsligt affald, som er mere eller mindre flydende, og så naturligvis toiletpapir. Men vi kan let komme til at tabe eller smide ting i, som toilettets afløb ikke kan håndtere. Tilstoppelse i toilettet er en hyppig årsag til lugtgener. Det gælder uanset, om det er en vandlås til gulvafløb, eller om det er et toilet, der er monteret i væggen.

Med køkkenhåndvasken er det næsten umuligt at undgå, at der kommer andet end vand i afløbet. Det er trods alt der, vi skyller vores brugte service. Men jo mere fedt og kaffegrums og lignende, der kommer i skraldespanden fremfor vasken, jo nemmere er det at holde håndvaskens afløb lugtfrit.

Hår og forskellige fedtstoffer er typiske syndere i badet, som heller ikke kan undgås helt. I bruseren der heldigvis en rist, som fanger mange hår og andet snavs, inden det løber ned til vandlåsen. Et nyttigt tip er altid at fjerne det, der har samlet sig på risten efter hvert bad. Brug toiletpapir eller køkkenrulle og kom det i en skraldespand i stedet.

Hvad kan jeg gøre for at rense mit afløb?

Er problemet alligevel opstået, er der heldigvis stadig en del, du selv kan gøre. Mange VVS-firmaer og fagfolk er flinke til at oplyse om gode husråd, også på deres hjemmesider.

Langt de fleste problemer med lugtende afløb har at gøre med en tilstoppelse i afløbet. Derfor drejer mange råd sig også om, hvordan man fjerner det, der stopper afløbet.

Nogle gange kan problemet klares med en kedel fuld af kogende vand. Det opløser fedtstoffer og bekæmper bakterier. Lette forstoppelser kan også ofte klares med en svupper. Håndvasken er et sted, hvor det tit er nok til at fjerne den prop, der sidder i afløbet.

Andre gange er det nødvendigt at tømme og rense vandlåsen. Det kan virke en smule teknisk og måske kræve en grundigere vejledning, men det er også noget, som du selv kan gøre. Ofte er det dog et ret ulækkert arbejde. Så vær forberedt, læg eventuelt aviser på gulvet, der hvor vandlåsen sidder, og brug gummihandsker.

Endelig er der den mulighed at bruge en form for kemisk afløbsrens. Husråd, der typisk bliver nævnt, er at bruge en opløsning af eddike og bagepulver eller kaustisk soda. Men vær varsom og iagttag de sikkerhedsmæssige forholdsregler, der er forbundet med brugen af midlet.

Mange professionelle råder til, at man undgår at bruge kemiske midler til rensning af afløb. Kemisk afløbsrens er nemlig stærkt ætsende, og påvirker derfor ikke kun det snavs, der sidder i afløbet. Det kan også risikere at skade rørene i installationen. Kaustisk soda genererer desuden en masse varme, som i sig selv kan skade skrøbelige rør.

Hvad gør jeg, hvis lugten kommer fra kloakken?

Kloakagtig lugt kan komme fra husets egne afløb og installationer. Hvis en vandlås for eksempel er utæt, kan der sive ubehagelig lugt op fra kloakken, uden at der er noget i vejen med selve kloakken.

Men har du undersøgt dine egne vandførende installationer og afløb, uden at kunne identificere problemet, så kan det være en god idé også at være opmærksom på kloakken som sådan.

Hvis spildevandet fra dine installationer eksempelvis ikke kan ledes væk fra ejendommen, så kan der være problemer med din boligs forbindelse til kloakken, eller der kan være et problem i det videre kloaksystem. I sådanne tilfælde bør du kontakte professionelle, der arbejder med kloakrensning.

Løs problemet med en professionel fagmand

Uanset om du ender med at bestille et VVS-firma til at løse dit problem med lugt fra afløbet, kan det være en god idé at komme i kontakt med en fagmand og tale om sagen. Nogle VVS-firmaer har også gode råd til, hvad du selv kan gøre på deres hjemmeside.

Med vvs-oversigt.dk har du siden, der sætter dig i forbindelse med den faglige hjælp, som du har brug for. Du kan finde en VVS’er overalt i landet og indhente et uforpligtende tilbud, så du kan komme luften fra afløbet til livs hurtigst muligt.

Hvad koster det at få professionel hjælp?

Hvis du føler, at dit afløb lugter af kloak, er det en god idé at få gjort noget ved det. Hvis ikke du selv kan fikse det, bør du få en VVS’er til at klare det for dig. Det er dog ikke gratis, da en VVS’er naturligvis tager sig betalt for sit arbejde.

Det er dog svært at give et konkret svar på, hvad du skal betale. Der er nemlig stor forskel på, hvor godt hver enkelt VVS’er tager sig betalt. Hertil er der også stor forskel på, hvor lang tid, det tager at få løst din opgave, hvis du f.eks. har en ulækker kloaklugt i badeværelse.

Timeprisen varierer

Der skal ikke herske tvivl om, at der er stor forskel på VVS’ernes timepris. Du kan dog forvente, at den lyder på mellem 250 kr. og 700 kr. Derfor er det vigtigt, at du ikke blot vælger den første og bedste VVS’er, du støder på.

Vil du være sikker på at få en god pris på dit arbejde, er det vigtigt, at du får flere tilbud. En god idé er at få mellem tre og fem tilbud, som du kan sammenligne med hinanden. Dermed er du sikker på, at du får en pris, der ikke er for høj.